Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Pel Juliol, ni dona ni caragol!

El creixent (24-31)

Ara es pot trasplantar el planter de col-i-flor, i sembrar lletugues, endívies, cols i cebes. També és bon temps per femar la terra i convé regar-la de tant en tant. Ja es poden treure les patates sembrades a final de febrer i durant el març. Els porcells que neixen aquest mes solen ser xerecs i els diuen "porcells juliolers". Els polls van cop piu iala baixa, per això es diu que "Poll de juliol sempre du dol". És bon temps per caçar les perdius, encalçant-les quan el sol pica; només fan una volada i quan acaben l'alè s'assolen en terra. També és bon temps per collir palmes, assecar-les i ensofrar-les, serviran per fer senalletes i capells.

Avui és sant Joaquim i santa Anna

Són els pares de la Verge Maria. Les primeres notícies que en tenim són d'un text apòcrif del Protoevangeli de Jaume, que narra la història de la infància de Maria i dels seus pares, Anna i Joaquim. L'any 1584, l'Església d'Occident -la d'Orient ja celebrava la festa al segle VI- va adoptar la devoció i el culte als dos sants, molt difosa a Nàpols, Anglaterra i Irlanda, malgrat l'atac ferotge de Luter tant cap al culte en el seu honor com cap a les imatges que la representaven acompanyant Maria i Jesús. Segons la tradició, santa Anna es va casar tres vegades i de cada matrimoni va tenir una filla. Per aquesta raó se l'havia considerat la protectora dels casats i el dia d'avui se celebraven molts de casaments.

Santa Caterina Tomàs (28)

Iconogràficament és representada vestida de pagesa mallorquina, amb un capell al cap damunt el rebosillo, o bé com a religiosa, amb el seu hàbit corresponent. Caterina Thomassa, amb el llinatge en femení, com era costum a l'època: així consta anomenada a la carta de professió, conservada fins a l'actualitat. Aquest costum de feminitzar Tomàs, ja no se segueix perquè actualment empram els llinatges de manera única per als dos sexes. Sí que continua en l'àmbit popular la denominació de sor Tomassa o bé sor Tomasseta per a referir-se popularment a la Santa amb un to d'afecte familiar, com qui és de casa entre els mallorquins. El seu nom, Caterina, que en grec vol dir "la pura", es refereix a la cèlebre màrtir d'Alexandria, i és un nom molt popular a Mallorca fins a l'actualitat.

Sant Ignasi de Loiola (31)

Era un militar basc que, a causa d'una ferida greu i una llarga convalescència va deixar la carrera de les armes per seguir una vida santa. Segons el llegendari popular, sant Ignasi va descobrir la virtut purgant i antitèrmica d'un fruit astringent, conegut, en honor seu, com a "fava de sant Ignasi". Aquesta llavor, semblant a una ametla grossa i granelluda, és emprada en farmàcia per obtenir l'estricnina, alcaloide molt tòxic, que pot produir la mort si t'excedeixes en la dosificació. Els nostres padrins, quan es purgaven o patien febres, invocaven sant Ignasi perquè la medicina els fes bon efecte sense dolor ni altres complicacions.

La canícula de l´agost

La xafogor és present, ja que l'estel Sírius -conegut com l'estel del Ca- en aquest temps neix i es pon amb el sol i li encomana la xafogor. Per sant Llorenç (10) és quan fa més calor. Un temps eixut, però també amb barrumbades estiuenques -"plou i fa sol"-. És el mes de les festes patronals o majors. Temps de passejos a la fresca, de tremponades, de fer la xerrada post el sol, de gaudir del temps estival.

Recomanacions

Avui a Llubí, a la plaça, a partir de les 22 h, gran combat de glosat amb Mateu "Xurí", Maribel Servera "Figona", Llorenç "Màgic" Cloquell i Jordi Cloquell "Artiller".

Compartir el artículo

stats