Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De tard o de lluny, corpus pel juny

Avui és el Corpus.

El Corpus Christi, el 'cos de Crist', és una festa de l'església Catòlica destinada a venerar l'Eucaristia ja que es commemora la institució de la Santa Eucaristia del Dijous Sant; és una festa mòbil dins el calendari litúrgic ja que s'esdevé el diumenge -abans el dijous- següent al de la Santíssima Trinitat -l'octava de Pentecosta-. Fou instituïda pel papa Urbà IV l'any 1264, ja que hi havia qui negava la doctrina del cos de Crist. Per això tenia un caràcter d'ostentació, més propi de les festes paganes, que no d'una solemnitat cristiana. De fet, les processons del Corpus són l'antecedent de les actuals cercaviles, i desfilaven els representants de tots els estaments, amb els seus símbols i les banderoles: la noblesa, el clergat, els gremis, els frares conventuals, les forces militars... Duien els seus patrons. Es representaven entremesos.

A Artà sortia un estol de nins vestits de sants; a Manacor sortien els "santets"; a Santanyí l'Arca de l'Aliança i el rei David; a s'Alqueria Blanca, les reines, ben enjoiades, a Biniaraix la processó fa les cinc visites, a Pollença les Àguiles i sant Joan Pelós... i a Ciutat la Lledània. Sortien a ballar els cossiers, els moretons i els cavallets allà no n'hi havia. És la darrera festa de la primavera abans de l'estiu, per això els domassos pengen dels balcons i les flors omplen de flaire els carrers. Es considerava un pecat greu treballar avui, ja que era considerat com una de les tres festes religioses més solemnes, junt amb Nadal i Pasqua, i com un dels tres dijous més resplendents: "Tres dijous mos du cada any/ que brillem molt més que el Sol:/ el Dijous Sant i el Corpus/ i el dia de l'Ascensió"; curiosament, avui, cap d'aquests tres dijous és festa.

Entra el minvant (9). Com que al llarg del mes les herbes i les plantes tenen més propietats, vet aquí un parell de consells. Com més ens apropem a la lluna nova (entrarà dia 16), les plantes tenen més tendència a assecar-se i a afinar les aromes; una planta collida en aquest període conserva millor les propietats medicinals. Colliu les parts superiors de les plantes (p. ex., borratja, hipèric, etc.) en lluna minvant. Colliu les arrels (p. ex., genciana, malví, dent de lleó, etc.) en lluna creixent. Colliu dels arbres i arbusts (p. ex., arç blanc, borrons de pi, til·la, etc.) en lluna creixent.

En la lluna anterior -lluna plena- les plantes tenen més vitalitat, però les seves propietats medicinals són manco perceptibles que en el minvant. Ja sabeu, tanmateix, que la lluna exerceix la seva influència sobre els éssers humans; alguns la perceben més que altres, segons la seva sensibilitat.

Així, en lluna minvant, procurau començar una acció que tengui tendència a alleujar o desintoxicar un òrgan, ja que l'eliminació és més eficaç; és sabut que la lluna quan es troba en aquesta fase afavoreix la interiorització i la reflexió.

Sant Antoni de Pàdua (13). Fou un frare franciscà, teòleg i predicador catòlic del s. XIII, venerat com a sant per l'Església Catòlica.

És un dels sants més populars del santoral, per mor dels miracles que se li atribueixen; és per això que es troben moltes capelletes amb la seva imatge, representat amb un nin Jesús al braç i un lliri blanc a la mà. A més de ser el patró dels botiguers, dels paletes i oficis de construcció, arquitectes, era invocat per trobar coses perdudes i per trobar espòs: "Sant Antoni té virtut: fa trobar el que és perdut". És patró de Pàdua -hi va morir, un dimarts 13-, Lisboa -hi va néixer-, Portugal i Brasil.

A Mallorca és conegut popularment com "dels Albercocs", per diferenciar-lo de l'altre sant Antoni de gener. A Artà hi ha el convent Franciscà de Sant Antoni de Pàdua, i surten els cavallets, el vespre de la vigília es fa una processó pel poble que té com a element destacat una carrossa guarnida amb flors i llums en honor al sant, i la corona un nin vestit de sant Antoni; a Can Pastilla -Palma- hi ha la Parròquia de Sant Antoni de la Platja, dedicada a aquest sant; i a la Seu, el Retaule -restaurat l'any 2006- de la Capella de sant Antoni de Pàdua, de Francisco Herrera (1720), amb la imatge central del sant en actitud de predicar.

Recomanacions. Dilluns (8) és el Dia Mundial dels Oceans. Dimecres (10) és el Dia Mundial dels Alcohòlics Anònims.

Divendres (12) és el Sagrat Cor de Jesús, abans se celebrava el segon dilluns deprés del Corpus; aquesta devoció també la celebra l'Església Catòlica tots els primers divendres de cada mes: la veneració del Cor de Jesús. Avui és sant Onofre, anacoreta.

Compartir el artículo

stats