El maig, l´esplendor. Aquest mes és considerat com el més agradable i florit de l´any; d´aquí l´expressió: "Florit com un maig". La terra està en saba, maduren les cireres i comencen els albercocs a finals de mes. Convé esporgar la vinya, o llevar-li els pàmpols per tal que els raïms prenguin amb més força. Al llarg d´aquest mes també es preparava per batre: feien la pols de les eres, que consistia a llaurar l´era amb una arada de llaurar faves, seguidament batien la terra amb un carretó amb una post al darrera i feien la pols, tot això per tal de tenir l´era enllestida per batre les faves a principis de juny. Amb l´arribada de la calor, tonen les ovelles; les han de tondre amb lluna vella -això era perquè la llana no s´arnàs-. Per evitar que les bísties estassin grosses en temps de feina, durant el mes de maig procuraven manar-les al cavall o al gorà. Les saons de maig són bones per a les abelles i la mel que s´extreu aquest mes és la millor de tot l´any. Pel mes de maig totes les herbes tenen propietats curatives. Floreixen els rosers; les fulles de flor -els pètals- de roser són bones per rentar els ulls. A l´hort, recordau que l´aixada és l´herbicida més barat, ecològic, respectuós amb la naturalesa i amb uns efectes secundaris de manteniment personal inigualables. Al jardí podem trasplantar petúnies, palometes, roses místiques, clavells de moro, alfabegueres; i podeu fer esqueixos de cactus.

Sant Joan Evangelista (6). Conegut com l'Apòstol Sant Joan i identificat per l'Església catòlica amb Joan l'Evangelista. La tradició el fa autor del quart Evangeli, l´Apocalipsi i les Epístoles, tot i que probablement varen ser autors diferents. Fou un predicador de gran eloqüència i do de gents. Era tan convincent en la predicació de la llei de Crist que qui el sentia no dubtava a abandonar les seves creences. Això li va valer ser considerat com un pertorbador i un dia, en sortir de Roma per la Porta Llatina, el varen prendre i el varen tirar dins una caldera d´oli bullent. D´aquí el nom de Sant Joan "ante Portam Latinam", com també se´l coneix. L´oli bullent, però, no li va fer res i va sortir de la caldera tan sa com l´hi havien tirat, i més enfervorit en la fe de Crist que abans.

L´Àguila amb què s´identifica és a causa que el seu Evangeli és els més abstracte i teològic de tots quatre; aquest símbol fou adaptat heràldicament quan es volia invocar la presència de l'apòstol, però no s'ha de confondre amb l'àguila imperial que apareix en molts altres escuts d'armes heràldics, com per exemple els dels Àustries espanyols o els tsars de Rússia que deriven de l'escut dels emperadors bizantins. És el patró del Gremi d´Arts Gràfiques.

L´oli de serp. El mes de maig és idoni per fer remeis amb herbes, i també per preparar l´oli de serp, ja que es creu que és el moment de l´any que les serps tenen més virtut remeiera. Aquesta creença coincideix amb una altra que sosté que pel maig les serps deixen el seu verí damunt una pedra i per tant es poden agafar sense cap perill: "Quan el maig és a la fi, les serps deixen el verí; però quan el juny entrarà, el tornen agafar". Fa uns anys no hi faltava a cap casa de pagès per curar ferides cutànies: es fregava la part de la pell amb aquest oli, o bé s´embenava ben untada amb l´oli. Dins una botella, amb oli d´oliva, s´hi posa una serp (hi ha cases que primer deixaven que s´assecassin i llavors la feien tornar pols i la mesclaven dins l´oli; altres que posaven dins la botella la serp viva; altres que tallaven la serp a bocins i la bullien amb oli de romaní, etc.) i es deixa a sol i serena quaranta dies (també varien els dies: 9, 15, etc).

Recomanacions. .Avui, primer diumenge de maig, és la fira de Sineu, una de les més antigues de l´illa.

.El llibre "Agricultura i ramaderia a Sant Joan en el segle XX" d´Antoni Sastre Gayà, "de sa Botigueta"; el cinquè llibre d´aquest savi pagès santjoaner, amador i coneixedor dels secrets de la terra i dels animals; llibre editat en les "Monografies santjoaneres" pel Col·lectiu Teranyines. Enhorabona!

.El llibre "Els ulls de la nit. Sa Dragonera (1820-2008)", de Mateu Alzina Oliver; la vida vista a través dels faroners i les seves famílies; l´aparició dels fars i la presència dels torrers de fars amb les famílies a l´illot, els usos, l´explotació agrícola, pesquera i forestal, el contraban... un món que de tan nostrat ens sembla estrany! Enhorabona!