Presentació de Maria (21) La Presentació de Maria és una festa litúrgica celebrada per les esglésies catòlica i ortodoxa. Es tracta de la Presentació de Nostra Senyora en el Temple de Jerusalem on, segons el Protoevangeli de Santiago, la Verge Maria fou duita a l´edat de tres anys, per part dels seus pares sant Joaquim i santa Anna, amb la participació de les autoritats de Jerusalem; aquest acte es considera com un oferiment a Déu. A Llucmajor, les rajoles de la capella de santa Anna, mostren, entre d´altres temes, aquesta Presentació; són ceràmiques de procedència valenciana de la segona meitat del XVIII.

Santa Cecília (22) És representada amb un instrument musical, tocant l'orgue, amb àngels músics. Santa Cecília va ser una dama romana, màrtir al s. III per la seva fe cristiana. És venerada com a santa per diverses confessions cristianes, i és la patrona dels músics perquè, mentre es moria, la llegenda diu que va cantar a Déu; però també dels poetes i dels cecs (no confondre amb el Dia Internacional de la Música, que se celebra el 21 de juny). Sembla que se la va començar a relacionar amb la música cap al s. XV; aviat es va fer popular, i el 1594, Gregori XIII va proclamar-la patrona de la música. A Pollença, Alcúdia, Llucmajor, Palma, i també les corals i bandes de música d´altres pobles, celebren concerts de música. A la Seu de Mallorca tenia dedicada l´actual capella del Davallament.

Lluna plena (17-24) Els arbres ja han perdut la fulla, ara és l´hora d´exsecallar ametllers, garrofers i tota casta d´arbres fins a gener. Diuen que després del Dijous Bo ja poden començar a sembrar blat; d´altres diuen que un bon dia per començar és dia 13 (sant Dídac). Aquest mes també se sembren patates. A l´horta es poden sembrar raves i pastanagó, espinacs i bledes, i fer el planter de julivert. Aquest és el mes dels moniatos torrats -o bullits-, magranes madures, nesples confitades, murtons i arboces. Les fruites de final de tardor, amb les atzeroles, serves, enfilalls de pomes, peres, magranes i raïms. També és convenient tancar el porquet dins la soll i preparar-lo per les matances: una embosta de ciurons i de faves, després de l´ensegonada faran una sobrassada i uns botifarrons millors!.

La baldufa Fer ballar la baldufa era un joc relacionat originàriament amb pràctiques per accelerar el creixement dels vegetals. Es creia que fer giravoltar ràpid la baldufa feia créixer més aviat la collita tot just sembrada. Aquesta pràctica és molt antiga i està lligada a estadis de cultura primitius. A les cultures clàssiques, per treure pronòstics es feien ballar tres baldufes, llançades amb fils de colors diferents, damunt un traçat determinat, en el qual hi havia diversos compartiments. La sibil·la deia l´oracle en funció de la durada del ball i el recorregut de cada una de les baldufes. Aquesta pràctica té una certa semblança amb el joc de baldufes actual, conegut com la "terna". També la creença que les baldufes llançades amb cordill vermell ballen més estona pot estar relacionada amb aquella antiga pràctica. "Fer trucs i baldufes" és fer la pròpia voluntat sense limitacions; "Ara balla sa baldufa" equival a dir "ara se fa la cosa"; quan una persona demana: "Han fet tal cosa?", si en aquell moment l´estan fent, responen: "Ara balla sa baldufa".

Recomanacions Avui és el Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar. Dilluns (18) és el Dia Mundial de les Víctimes d´Accidents. Dimecres (20) és el Dia Mundial de la Infància. Dijous (21) és el Dia Mundial de la Televisió. Divendres (22), santa Cecília, és la Festa de la música.