Avui és santa Clara ?Clara d'Assís (Assís, 1193 - 1253), va ser una religiosa italiana que va col·laborar amb sant Francesc d´Assís i fou la fundadora de l'Orde de les Germanes Pobres de Santa Clara, o Clarisses. Va ser canonitzada només dos anys després de la seva mort, el 1255. La llegenda diu que un dia del Nadal, Clara no va poder assistir a la missa que deia sant Francesc. Era malalta al llit. Va tenir una visió de la celebració, podent-hi "assistir" de lluny. Per aquesta tradició de "retransmissió", Pius XII, l´any 1958, la proclamà santa patrona de la televisió i les telecomunicacions. També és advocada de la clarividència i malalties de la vista. El Convent de Santa Clara està situat al carrer de Santa Clara de Palma; la primera referència del convent data del s. XIII, construït sobre restes d´origen musulmà. Existeix la creença que si es duen ous al convent de Santa Clara, no plourà el dia i l´hora desitjats; això es feia quan s´havien de celebrar noces: si plovia s´auguraven desgràcies per a la núvia, per això era aquesta que duia una dotzena -o més- d´ous al convent perquè les religioses ho demanassin expressament a la Santa.

L´Assumpció de Nostra Senyora (15) ?La Mare de Déu d´Agost, o Morta. Es commemora la mort i l´assumpció en cos i ànima de la Mare de Déu. Era festa solemne a la Seu. Ara és festa a Biniaraix, Campos, Esporles, Caimari, Puigpunyent, Sineu, Sencelles, Valldemossa, on se celebra la processó de les Crestes, el nom de la qual es deu a les diademes que, restes de la indumentària escènica medieval, duen els dotze apòstols que carreguen la imatge jacent de la Mare de Déu i la duen al llit voltant d´àngels barrocs.

Creences ?Sembla que l´Assumpció és la cristianització d´una festa ancestral encaminada a celebrar el goig de les collites entre les messes i les veremes, les dues collites mediterrànies més importants. Ara la terra està adormida i reposa, com el descans de la Mare de Déu, que implica la mort. Avui era festa gran i si un no la complia, la Mare de Déu el castigava i perdia totes les collites, els fills i el bestiar li naixien contrafets i malaltissos. Diu la llegenda que Herodes, quan va saber la mort de Maria, va enviar soldats perquè en cremassin el cos. Quan arribaren a la casa ja no hi havia ningú, i pegaren foc; però les flames es varen tornar contra ells i varen morir cremats. Per aquest motiu, els qui havien d´anar a apagar algun foc o havien patit cremades en un incendi s´encomanaven a la Mare de Déu.

Sant Roc (16) L´endemà de la Mare de Déu d´Agost se celebra la festa de sant Roc, advocat contra la pesta; a Alaró -surten els Cossiers, recuperats l´any 1982 per Francesc Vallcaneras-, Porreres, cala Rajada, Son Roca i s´Alqueria Blanca. Hi ha dubtes sobre la seva historicitat i no ha estat oficialment canonitzat; fou invocat com a sant al Concili de Constança (1414). Va néixer a Montpeller, quan pertanyia al Regne de Mallorca, a la segona meitat del s. XIII. Una llegenda diu que un ca li va curar totes les nafres provocades per la pesta i, per això, aquest dia es deixaven entrar dins les esglésies.

Recomanacions ? L´excel·lent treball de Marquet Pasqual -pintures- i Maria V. Secall -poesia- en les "ressonàncies poètiques i pictòriques del món femení a l´obra d´Alexandre Ballester"; la profunditat d´aquesta obra posa sobre la taula els dos grans artistes de projecció universal. La revista DÍNGOLA de l´OCB de Sineu, un referent cultural indispensable amb una edició excel·lent. Enhorabona!