Sant Salvador (6). En realitat no és cap sant, sinó que es tracta de la denominació popular de la festa de la Transfiguració del Senyor.

L´Església commemora l´episodi de l´Evangeli en què Jesús es transfigura davant alguns dels seus deixebles: hauria experimentat un canvi d'aparença corpòria durant la seva vida sobre la Terra, una metamorfosi (en grec, 'transfiguració') que revelaria la seva naturalesa divina.

Al Nou Testament, la transfiguració se situa després de l'episodi de la multiplicació dels pans. Com tots els fets relatius a la figura de Jesús descrits als Evangelis cal tenir en compte aquest fet més com una veritat teològica que com un relat històric. L´origen d´aquesta festa és molt antic: a Occident va aparèixer a mitjan s. IX i ràpidament es va estendre arreu d´Europa. Els monjos benedictins de Cluny varen ser-ne els principals difusors.

El santuari de Sant Salvador, de Felanitx o el recinte emmurallat de Sant Salvador d´Artà són dos vestigis d´aquesta onomàstica.

Sant Domingo de Guzman (8). Va néixer en un poble de la província de Burgos a finals de 1171. Fou canonitzat pel papa Gregori IX, el 1234.

Les seves restes descansen a la basílica del convent de Predicadors de Bolonya. Sant Domènec va tenir la inspiració de fundar l´Orde de Frares Predicadors o Dominics, i va instituir, també, la devoció del Sant Rosari. A través de la Inquisició va perseguir els albigesos i els càtars fins a la mort.

Segons una llegenda, sant Domènec era el patró de l´aigua i per això el tenien per advocat els oficis que n´utilitzaven molta, com els paperers, els tintorers i els indianaires. El veneraven els pagesos i els escombriaires. També se l´invocava -no hi ha temps que no torn!- perquè protegís contra els advocats, jutges i altres servidors de la justícia. És el patró de Lloret de Vistalegre. Avui és la Diada .

Sant Llorenç (10). Avui és el dos-cents vint-i-dosè dia de l´any del calendari gregorià. Queden 143 dies per finalitzar l´any.

Sant Llorenç fou el primer dels set diaques de l´Església de Roma. La persecució de Valerià anava adreçada contra els membres de la jerarquia eclesiàstica: bisbes, preveres i diaques. Aquest caràcter de la persecució l´assenyalava com a perseguit, ja que era el principal dels set diaques encarregats de socórrer els pobres i d´administrar les temporalitats eclesiàstiques; se l'anomenava 'diaca del Papa', i hauria estat el successor del Pontífex que l'havia promogut a aquesta categoria eminent.

Va morir el 10 d´agost de l´any 258. Diu la tradició que mentre es cremava a les graelles, anava donant instruccions als seus botxins perquè el girassin cap a un costat o altre per tal de quedar ben rostit per tot.

Per aquest motiu era tengut com a advocat del foc i l´adoptaren per patró tots aquells oficis que utilitzaven el foc com a element principal: terrissers, vidriers, fonedors, forners, torners, cuiners. És el patró dels bibliotecaris.

Diuen que sol fer qualque ruixat estiuenc al voltant de sant Llorenç; d´aquí el refrany del Costumari.

Recomanacions. La Fira nocturna de Maria de la Salut (divendres, 9, a les 22 h), amb un combat de glosat entre Mostel, Artiller, Pomer i Campaner.

Aquests mateix vespre, a les 20,30 h, sopar i gloses al restaurant sa Talaieta (Algaida) entre Xurí, Garvinyet i Pipiu.

La conferència a Sencelles (divendres, 9, a les 21 h) que impartirem sobre "La Mare de Déu en el costumari popular. Gloses i dites", organitzada per l´OCB.