Avui és sant Martí

Va néixer a Hongria, però de ben petit es traslladà a Itàlia, on el seu pare era tribú militar. De ben jove va entrar a la legió romana i anà a la Gàl·lia, on per la seva bondat i pels miracles que feia va arribar a ser bisbe de Tours. Es van fundar molts de monestirs i ermites dedicats al sant, entre ells el de Sant Martí del Canigó. La gran devoció que havia tengut el sant el va convertir en patró de molts de gremis i oficis. Era representat muntat a cavall i vestit de soldat, per això fou patró de la cavalleria -abans de sant Jordi-; també era el patró del bestiar de ferradura i de peu rodó; els moliners l´havien tengut per patró perquè, segons la tradició, havia estat moliner com el seu pare, abans de ser soldat; també tota la gent relacionada amb la indústria de les armes, els subhastadors, camisers, cotoners, femeters, relligadors, pelegrins, usurers... i havia estat costum demanar-li que guardàs de les males arts del diable.

L´estiuet de sant Martí

La llegenda diu que a l´hivern del 337, a Amiens, sant Martí va trobar un captaire tremolant de fred, i li va dar la meitat de la seva capa, ja que l´altra meitat pertanyia a l´exèrcit romà que servia i no se´n podia desprendre. A la nit següent, Crist se li aparegué vestit amb la mitja capa i el sant va trobar la seva sencera. Una altra llegenda diu que qui li va demanar la capa era el diable, el qual volia fer morir de fred el sant; aquest la hi va donar i el Bon Jesús va fer que el fred minvàs per tal de salvar-lo; d´aquí l´estiuet de sant Martí. Però també és veritat que, abans, les fredorades de principis de mes podia fer malbé les llavors tot just sembrades i per això era necessari un parèntesi per tal de no cremar-les amb les gelades. Igualment, la llegenda diu que, una vegada sense capa, el sant va pronunciar el nom de Jesús, i immediatament es va obrir el sol i va brillar esplendorós un gran arc al cel que va fondre la neu i apaivagà el fred; per aquest motiu es coneix com l´Arc de Sant Martí.

Altres creences

Hem dit que sant Martí és representat muntant a cavall i es creia que esquivava el diable. Per això es creia que les ferradures tenien aquest do i, per aquest motiu, es penjaven darrera les portes perquè el dimoni no hi entràs. La creença en el poder màgic de les ferradures és molt antic i sembla que respon a un acte de selenolatria, en establir-se una relació de semblança amb la mitja lluna. Una vegada més, el cristianisme va incorporar hàbilment aquesta arrelada creença a la seva tradició. També es creia que si plovia avui i després sortia l´Arc de Sant Martí, era signe de prosperitat i felicitat per a tothom. També es creia que ferrar els cavalls, muls i ases avui els guardava de qualsevol mal. La gent de mar qualificava els cavallets de mar de cavall de Sant Martí.

Sant Albert Magne (15)

Dominic i filòsof, va viure al s. XIII. Un dels més grans pensadors medievals i una de les grans figures de l´escolàstica. Fou nomenat Doctor Universalis i Doctor Expertus. Fou mestre, a París, de sant Tomàs d´Aquino. És venerat com a sant per l´Església Catòlica, l´anglicana i la luterana i ha estat proclamat sant patró de les ciències i els científics.

Recomanacions

Avui és la Fira de Tardor de Muro. Dimecres Bo i Dijous Bo (14 i 15) a Inca, una bona excusa per viure tot un dia de fira i oportunitats.