Ha començat el novembre

Aquest mes marca un període de trànsit entre la tardor i l´hivern, "Novembre acabat, hivern començat". Era el novè mes del calendari romà, el qual començava a comptar l´any a partir de març. Al camp continua la sembra i, cap a mitjans de mes, la collita d´olives. Les fires de tardor eren, precisament, per posar al dia tots els ormetjos necessaris per a la sembra; hi ha tota una simbologia, mescla de màgia, fe i supersticions al seu voltant. Així, abans de sembrar, es resava i es feia el senyal de la creu al terra; o bé duien bocins de fusta, brases o cendres salvats del foc de Sant Joan en la creença d´afavorir la germinació; o que els joves festejassin i s´estimassin pel camp per fer paral·lelismes amb les llavors; de fet, l´expressió "ensenyar les vergonyes" té el seu origen en la creença que si es mostraven els òrgans genitals a la terra s´afavoria la fertilitat; i per això també, les dones sembraven -en temps primitius- sense roba interior per tal d´estimular la fecunditat de la terra. És temps de boires i pluges, de fulles caigudes... Temps de tardor.

Els Quatre Sants Coronats (8)

Molta gent els anomena però no en sap l´origen. Els noms dels membres són discutibles i han estat transmesos per la tradició, sense que pugui haver-hi la seguretat que fossin realment aquests. Eren anomenats "sants coronats" (Sancti Quatuor Coronati) perquè els seus noms no eren, en principi, coneguts i perquè havien rebut la corona del martiri. Segons la tradició són cinc, i no se sap per quina raó la veu popular n´ha deixat un sense corona: Sant Claudi, Sant Nicostrat, Sant Simforià, Sant Simplici i Sant Castori. La tradició diu que eren germans i es dedicaven a l´escultura. Un dia les autoritats romanes els encarregaren imatges de déus pagans, i s´hi negaren i fins i tot esmicolaren les que els havien duit com a model. Davant això els sotmeteren a martiri un rere l´altre. Els tenien per patrons els escultors i estucadors. Paradoxalment no se´n coneix cap imatge.

Collir olivers

"M´agrada es collir olives/ però és un art perillós;/ germanets, aferrau-vos /que amb doblers no compren vides". És un goig veure els oliverars que s´han sembrat, i l´excel·lent oli que es produeix a les illes, de primera qualitat. S´haurien de fer més passes perquè Europa -sobretot el nord- conegués encara més el nostre oli -i el vi i les ametlles- ja que és d´una qualitat excepcional. Un temps, els estols de collidors i collidores partien cap a muntanya, on romanien al llarg d´un mes, amb molt de fred i poca menjua. El dematí encenien una foguera per fer-se passar el fred dels dits; n´hi havia que empraven didals de canya que només duien als dos dits que feien servir per agafar les olives.

Recomanacions

El treball dels tècnics del Consell de Mallorca, Jerònia Florit i Aina R. Serrano, "Les tafones de Mallorca. Estat de la qüestió", per tal de conèixer i valorar aquest patrimoni material que ara torna a cobrar molta importància i que no hauríem de deixar perdre.

L´oli a Mallorca, coordinat per Aina Serrano, que inclou la història de l´oli, el conreu, la tafona, l´elaboració i altres productes derivats, publicació del Consell de Mallorca. Enhorabona.

Les jornades sobre els parenòstics que ha organitzat el Consell de Mallorca (9 i 10); divendres (9), Lluc Mas parlarà dels estels i nosaltres repassarem la història i el per què dels parenòstics, al centre de la Misericòrdia de Palma.