Entre el minvant (20 d´octubre) i la nova (26)

Som a les acaballes d´un mes que passarà a la història com un dels més calorosos, amb poques pluges. Molts d´arbres fruiters han tornat retreure i això comportarà una minva de la seva saba, ja que tanmateix serà debades. A finals d´aquest mes solia fer fred, d´aquí la dita que encapçala l´escrit, però si no ho fa així, ni la mosca ni el mosquit finirà, ni molts d´altres insectes que haurien de mancabar. Aquesta calor els dóna vida i podran seguir criant: un cultiu apropiat per les epidèmies, virosi i malures rares. La Lluna nova és la fase lunar durant la qual la cara de la Lluna que enfronta la Terra no està il·luminada pel Sol. Durant aquesta fase, la Terra, la Lluna i el Sol se situen en aquest ordre en l'espai. Ja vàrem dir que aquest era un mes trist i pobre en costums; només cal ressaltar les dues dates clau del cicle agrari: la sembra i la verema. Aquest mes era tengut com un dels millors de l´any per trobar venes i deesses d´aigua, per descobrir fonts i obrir pous, especialment en lluna nova, que és quan les aigües revénen cridades per la lluna; aquesta lluna també és la millor per tallar fusta per fer instruments musicals.

Sant Simó i sant Judes, apòstols (28). Sant Judes Tadeo és el patró de les causes perdudes i un dels sants més populars per mor dels favors celestials que concedeix a qui resa amb fe. Té molts de devots a Alemanya, Itàlia i Amèrica. Santa Brígida conta en les seves Revelacions que el Senyor li recomanà, quan volgués aconseguir certs favors, els demanàs amb la intercessió de sant Judes. Se celebra la festa el mateix dia, sant Simó i sant Judes, perquè segons una antiga tradició anaven sempre junts predicant la Paraula de Déu. Ambdós foren cridats per Jesús per formar part del grup dels dotze apòstols; varen rebre les llengües de foc el dia de Pentacosta i presenciaren els miracles de Jesús a Galilea i Judea; el veren ressuscitat i xerraren amb Ell; també veieren la seva ascensió al cel. Vos recoman la carta de sant Judes que diu que els qui tenen fe però no fan bones obres són com niguls sense aigua, arbres sense fruit, ones sense escuma. Segons la tradició, sant Simó fou serrat per la meitat i a sant Judes, li tallaren el cap d´una destralada, i per això al primer el pinten amb una serra i al segon amb una destral en la mà.

Recomanacions. Avui, gran nit de gloses a Felanitx (a les 18,30) en homenatge al glosador Rafel Roig, des Carritxó, amb la participació de tots els glosadors de Mallorca i els menorquins Joanet, Verderol, Vicenç i Pele (guitarrista).Demà a Calvià, organitzat per l´Ajuntament, i adreçat als guies turístics, impartim la conferència "Cultura popular i tradicional de Mallorca", en el marc del curs de "Patrimoni històric, artístic i cultural". Hi participen Toni Pons, Manel Calvo i Gaspar Valero. El recull "Dites, cançons i coverbos del tio Tomeu a la rotlada de Can Sastre (Pina)", de Pere Josep Bibiloni Sureda; es tracta d´un recull fet al voltant del cafè Can Sastre de Pina, amb el tio Tomeu, un pou de saviesa popular i tradicional. "Tots quatre se seuen a taula: l´amo en Bernat, en Ginés, el tio Tomeu i en Toni Garrit..."