Avui és Sant Cristòfol

Fan festa a s´Arenal, Biniali, Pollença i Eivissa. La tradició catòlica el descriu com un gegant cananeu, que abans de la seua conversió al cristianisme ajudava els viatgers a travessar un perillós gual portant-los sobre els seus muscles; vivia sol al bosc de la vora i es deia Reprobus. Altres tradicions situen el lloc a Lícia. La llegenda afirma que en una ocasió, va ajudar un nin a creuar el riu; sorprès pel pes de l´infant, major a cada pas que feia, el nin, que era Jesús, li va dir que era perquè portava sobre la seua esquena els pecats de tot el món, i després d´això va batejar el gegant i li va encomanar la prèdica. El nom de Cristòfol (del grec ???????????, Christóforos, ´portador de Crist´) li vendria d´aquest fet. La llegenda, considerada apòcrifa des d´antic, continua essent popular. És el protector dels viatgers, patró dels transportistes i advocat dels conductors d´automòbils.

Entre el creixent i la plena. Ja vàrem dir que aquest mes no és gaire plujós, fa molta calor i, ocasionalment poden sorgir niguls; si plou, llavors farà més calor. L´evaporació és màxima i la sequedat afecta els aubellons, pous, i els torrents de l´illa són secs. Convé intensificar el reg a l´hort; el goteig fa miracles quan l´horabaixa va tombant. "En l´estiu, tothom fa el cap viu", tothom pot viure bé, ja que s´ha acabat una època de treball i ara es festeja la recollida, els graners plens, la seguretat per a tot l´any, i l´hort, que dóna verdura fresca i sana. Les temperatures altes actuen com un desencadenant del cant monòton de les cigales estiuenques durant el dia i del grill durant la nit. I les revetles, balls a la plaça, sopars a la fresca, les festes, esdevenen el millor aparador per passar les millors vetlades. Paga la pena gaudir-les!

Mare de Déu del Carme (16). Fan festa a es Capdellà, Port d´Andratx, Portocolom, Cala Rajada, Porto Cristo. La Mare de Déu del Carme és una de les diverses advocacions de la Mare de Déu. La seva denominació procedeix del Mont Carmel, a Israel, un nom que deriva de la paraula Karmel o Al-Karem i que es podria traduir com 'jardí'. Existeixen avui en actiu ordres religioses carmelites repartides per tot el món, masculines i femenines, les quals giren entorn d´aquesta figura mariana. És considerada patrona de Xile i el seu exèrcit. A Espanya és patrona de la mar, dels pescadors i de l´Armada espanyola. A Colòmbia és considera patrona dels transportadors. Aquesta advocació dóna nom a totes aquelles persones que es diuen Carme o Carmel, celebrant la seva onomàstica el dia de la festa d´aquesta Verge: 16 de juliol. La Mare de Déu del Carme és la patrona de moltes poblacions del litoral mediterrani. En les processons, mar endins, duen la imatge de la Mare de Déu del Carme, o ´Stella Maris´. Arribat a un punt de la processó, totes les barques fan sonar reiteradament les sirenes en homenatge a la verge.

.

Recomanacions. Dimecres (13), gran vetlada de gloses a es Capdellà (convent de ses Monges) a les 20 h.

Divendres, a Portocolom, ´Els sons i els balls tradicionals de Mallorca´, a les 20 h., amb Pere J. Martorell, Francesc Vallcaneras, Andreu Adrover, Felip Munar i Margalida Obrador.

I el parenòstic que prepara el DIARIO de MALLORCA per a l´any 2012, que esdevindrà gairebé un llibre de lectura i entreteniments.