Santa Isabel d´Hongria (17)

Era filla del rei d´Hongria. Tot i la seva educació aristocràtica i cortesana, era humil i bondadosa i va fer moltes obres de caritat. La seva commiseració esplèndida envers els necessitats va fer que, quan el ser espòs, el príncep de Turíngia va morir, fou acusada de malbaratar la fortuna de la corona i fou expulsada del palau. Abandonada per tothom, es va fer monja i va menar una vida exemplar fins a la seva mort.

Més creences al voltant de sant Martí

Tot i que ja ha passat, l´ascendència té vuitena. El cavall, l´espasa o l´Arc, fan referència a sant Martí. Com que la llegenda de la capa també podria fer referència que era el dimoni que la hi havia demanada per deixar-lo morir de fred, va agafar fama de ser un expert burlador del diable, i per això la gent li demanava ajut; aquesta virtut es va estendre a les ferradures dels cavalls, els quals també protegia, d´aquí ve que es pengin ferradures darrera les portes. També es creia que si plovia i després sortia l´arc de sant Martí era signe de gran prosperitat i felicitat per a tothom. La mitja capa que li quedà al sant es va guardar dins una urna i la gent anava al lloc on estava per tal de resar-hi; mitja capa, en llatí, es diu "cappella", i d´aquí, capella, un lloc petit on anar a fer oració.

Lluna nova

Els arbres ja han perdut la fulla, i és un bon moment per arreglar-los. El dia s´ha escurçat més, camí cap al solstici d´hivern. L´oli enguany serà excel·lent, i molta gent han fet trullades de les seves olives: paga la pena visitar una tafona i veure´n el procediment –l´oli d´en Toni Bisanyes, de Can Ferrer, és per llepar-se´n els dits!-. Durant aquest mes es tastava el vi novell. S´han trobats molts d´esclata-sangs, i picornells, i caçats molts de tords: uns tords amb col, amb una mica de llom, botifarró, panxeta i pinyons, devora el foc, amb dos tassonets de vi de la terra... ja no hi ha plaer més gran! Antigament, en aquestes diades, s´escampaven els fems, i llavors es feia el guaret, i s´eixermaven les voreres. Sant Martí va obrir el calendari matancer que acabarà, aquest any, amb la Fira de sant Tomàs, per tal de tenir porquim al llarg de les festes de Nadal.

Recomanacions:

n Bel Cerdà, la feina continua, i el teu esperit, i les teues "Cançons per a un capvespre", i el "Tres i dos Sis Som", i el "Fruits de la terra"; les sentirem i ballarem en honor teu, una altra vegada estimada, perquè tu vares sembrar-ne la llavor. Descansa en pau.

Els pagesos de sa Pobla convé que estiguin al dia amb les innovacions: una empresa d´Àlaba produeix patates de sembra sense terra, amb les plantes a l´aire, mitjançant un sistema conegut com "aeroponia".

n Molt bé l´empresa mallorquina Plandisa: a través d´un procés industrial d´assecament permet aprofitar durant tot l´any l´alfals i vendre´l a un preu assequible a les vaqueries.

Comprau directament dels pagesos perquè no és just que el preu de les fruites es multipliqui per nou del camp a la taula; és vergonyós!

Balada d´en Guillem d´Efak; Bartomeu Mestre ens ha regalat una joia, a través de la qual redescobrim un personatge únic, coneixedor de la cultura popular nostrada, enamorat i reivindicador de la llengua i la cultura. Enhorabona!

Visitau el Dijous Bo (18), d´Inca; només és una vegada a l´any. La data del càlcul d´aquesta diada es fa a partir de sant Lluc.