15 de noviembre de 2009
15.11.2009
costumari popular

"Després d´una tempesta sol venir la calma!"

14.11.2009 | 21:06
Avui és sant Albert Magne i demà (16) santa Gertrudis
Va conèixer sant Tomàs d´Aquino, del qual fou mestre i amic. És un dels més grans pensadors medievals. Va ingressar a l´orde dels dominics; intel·ligent i profund, va ensenyar a diferents universitats europees. No se sap per quina raó, a partir del s. XV se´l comença a invocar contra els terratrèmols, juntament amb santa Àgata. Santa Gertrudis va morir rosegada per les rates després de vint anys de suportar-les pacientment. Per aquesta raó se la invocava contra aquests rosegadors i d´altres bestioles del bosc que destrueixen els conreus.

Demà entra la lluna nova
Sembla que la tardor ja ha entrat de bon de veres: els arbres perden les fulles, fa fred, els camps agafen els colors marrons, el dia es va escurçant i fa ganes d´estar devora la llar de foc. Abans, en aquestes vetllades, es passava el rosari, o es contaven rondalles o històries als infants. És l´hora d´exsecallar els ametllers, garrofers i tota casta d´arbres, fins al gener. A l´hort es poden sembrar raves i pastanagó, espinacs i bledes. És el mes dels moniatos, torrats o bullits, i amb una mica de sucre són mel; i de proveir el rebost de fruites de temporada: atzeroles, serves, magranes, enfilolls de pomes. Els pagesos han entrat a Palma amb els seus productes per reivindicar uns preus més justos: no és possible que els guanys se´ls quedin els intermediaris i ells hagin de fer tota la feina; sempre han estat l´esglaó més perjudicat i sacrificat, meam si es pot fer justícia d´una vegada! Fa mengera l´hortalissa que el dijous ofereixen, just baix de l´estàtua del rei En Jaume, com també passejar-se pels mercats dels pobles i constatar la bona feina que es fa al nostre camp: qualitat, productes ecològics, exquisiteses. Però això no es veu reflectit en els doblers que reben; i és que ja ho diuen: "El feix sempre cau damunt el més dèbil!"

L´ànima
L´ànima en vida és com l´ombra que acompanya el cos; i també com un reflex del cos, com la imatge del cos emmirallada. Per això, rompre un mirall du desgràcies, com també en du mirar al fons de pous i cisternes amb aigua: les ànimes poden ser-hi reflectides –d´aquí el ritu de tirar una moneda a les cisternes i basses, com un òbol per als difunts; es creu que s´acompleix un desig formulat interiorment-. Ànima i esperit són dos termes que sovint es confonen indicant el principi d´existència immaterial o espiritual; també se´n confonen les manifestacions: certs fenòmens ignis o atmosfèrics, remors, clarors, poden ser atribuïts tant a animetes com a esperits.

Refranyer sobre l´ànima
"Tenir bona –o mala- ànima"; "Sortir de l´ànima" (tenir un sentiment sincer); "En cos i ànima" (lliurar-se del tot a algú o a alguna tasca); "Ser l´ànima de..." (d´un moviment, d´una empresa); "No tenir ànima" (cor, sentiments); "Caure l´ànima als peus" (tenir un gran desengany); "Vendre´s l´ànima al Diable"; "Ser una ànima en pena" (tristesa, malenconia); "Amb tota l´ànima" (amb tota l´energia); "Donar ànima" (batejar); "Donar l´ànima a Déu" (morir-se); "Pareix que ha vist ànimes" (persona demacrada); "Esser de les ànimes" (esser una mica beneitot); "Ja és ànima de purgatori" (es diu d´una cosa o persona que ja és irrecuperable); el "toc d´Ànimes" era el toc de campana per fer oració pels difunts.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Restaurantes en Part forana

Los mejores restaurantes en Mallorcaa

Descubre los mejores restaurantes en Mallorca: Calvià, Sóller, Alcúdia, Manacor... y disfruta de tu tiempo libre con la mejor gastronomía.


¡Síguenos en las redes!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine