Dilluns (11) és sant Bernabè

apòstol

Era hebreu, de la tribu de Leví, i va néixer a Xipre. Bernabè vol dir ´fill de la consolació´, per mor del seu caràcter dolç i amable. Era amic de Saule -sant Pau- a qui va intentar convertir a la fe de Crist, sense aconseguir-ho. Va predicar a Antioquia, Panfàlia, Pergen, a l´Àsia Menor, i per Itàlia i al seu Xipre natal. Va morir lapidat als afores de Salònica l´any 70. El dia d´avui ha originat diversos refranys de caire meteorològic: "Per sant Bernabè quaranta dies plogué, o al davant o al darrer"; "Dels vents de juny, el de sant Bernabè és l´únic que va bé"; "Per sant Bernabè planta el carabasser".

Advocació de sants (II)

De les modistes, santa Catalina d´Alexandria; de les mossegades d´animals verinosos, sant Vit; dels navegants, santa Anna i sant Nicolàs de Bari; dels pintors, sant Lluc i santa Clara; dels policies urbans, sant Sebastià; dels publicistes, sant Bernardí de Siena; dels rellotgers, sant Pere Apòstol; dels enterradors, sant Roc; dels qui no tenen sòtil, sant Josep; de les criades, santa Marta; de la televisió, santa Clara; dels traductors, sant Jeroni; dels turistes, sant Francesc Xavier; dels venedors de diaris, sant Gabriel Arcàngel; de les verges, santa Agnès; dels lletrats, sant Albert Magne; dels forners, santa Isabel d´Hongria.

Sebastià Nicolau, Senisu

El qui fou col·laborador d´aquest diari, que va escriure una trentena d´obres de teatre, que animava qualsevol vetlada amb els seus acudits i les seves contarelles, vocal fundador de l´Associació Cultural Canonge de Santa Cirga, ja té un carrer dedicat a Manacor. A iniciativa d´aquesta Associació i amb la col·laboració i avinentesa de l´Ajuntament de Manacor -especialment de Ma. Antònia Mercant, regidora de Cultura-, Sebastià Nicolau Sureda romandrà per sempre més en la memòria de tots els qui el vàrem conèixer i dels qui vindran després de nosaltres. Tots els glosadors del Canonge li oferiren el seu cant i el seu art, a la Torre dels Enagistes. Una excel·lent trobada que agermanà cultura, dignitat, passat i futur. Moltes gràcies en nom del Canonge de Santa Cirga!

Sant Antoni de Pàdua (13)

És un dels sants més venerats en els països de parla catalana: no hi ha ciutat ni poble que no li tengui dedicat una plaça o un carrer, o no hi hagi una capelleta amb la seva imatge. Se´l representa amb l´hàbit de franciscà, amb un llibre, el cor en flames, amb un nin Jesús al braç -en record a la seva visió- i un lliri blanc a la mà -símbol de virginitat-. Va néixer a Lisboa i va morir a Pàdua (1195-1231). Des del segle XVII és invocat per trobar objectes perduts, i per les dones que volien trobar espòs. Però també ho era dels botiguers, orfes, presoners, nàufrags, dones estèrils, embarassades, nins malalts, vidriers i reclutes.

La lluna i la recol·lecció

Ja sabeu que la lluna té una gran influència sobre tot el que passa a la Terra. Les arrels de les plantes es recullen abans de la floració o quan la planta ja ha fructificat; s´agafen des de la tardor fins a l´hivern, en la fase minvant de la Lluna. Les flors es cullen abans de ser pol·linitzades pels insectes just quan baden; les flors que no estan pol·linitzades desprenen aroma -per atreure els insectes-. S´han de collir a ple sol, quan estan obertes, i amb la lluna en creixent. Les fulles es cullen en fase creixent, al migdia, quan ja no tenen aigua i abans de la floració de la planta. Els fruits o llavors es cullen totalment madurs, normalment a principis d´estiu o a finals de la tardor; convé collir-los en lluna plena, però en minvant es conserven millor.

La Mostra de Teatre Escolar:

excel·lent

Ja vàrem esmentar que als nostres centres docents es feien coses molt ben fetes, també, perquè hi ha uns excel·lents professionals que creuen en l´educació. I la Mostra de Teatre Escolar 2007 n´és una prova ben fefaent. Trenta-quatre centres (Magisteri Teatre, Pius XII, CP Son Ferriol, CP Establiments, CP Marian Aguiló, CP Sa Graduada, CP Eugeni López, CP Son Oliva, CP Màxim Alomar, CP Pràctiques, CP Felip Bauçà, CP Pintor Joan Miró, CP es Pont, IES Politècnic, IES s´Arenal, IES Madina Mayurqa -magnífic el muntatge de Magdalena Serra Dones-, IES Josep Sureda i Blanes, Balmes, CIDE, Jesús Maria, Sant Vicenç de Paül, Sant Agustí, es Liceu, Sagrat Cor, Arcàngel Sant Rafel, Santa Mònica, Pinyol Vermell, Gaspar Hausser) han aconseguit un resultat magnífic, digníssim i engrescador. De veritat, enhorabona per la bona feina feta!

Un llibre recomanat

Sant Antoni de Viana i Manacor, vuit segles de tradició, del Patronat de Sant Antoni, coordinat per Albert Carvajal, Antoni Gomila i Jesús Nicolau; es tracta del recull més complet sobre Sant Antoni que s´ha fet fins ara, amb una vintena de treballs i catorze annexos. Paga la pena de llegir les observacions d´Antoni Gomila sobre per què celebram Sant Antoni; els goigs, les cançons i la música de M. Esperança Nicolau, Jesús Nicolau i Antoni Riera; les comèdies hagiogràfiques manacorines de Sebastià Gelabert i Joan-Bartomeu Bosch, d´Albert Carvajal i Antoni Gomila; les acaptes i les beneïdes a la zona rural, d´Antoni Pascual; la colcada, les beneïdes i els foguerons, d´Antoni Vives i Catalina Serra, etc. Un caramull de vivències, de sensacions de poble i de ganes de continuar. Enhorabona!