Hem entrat en lluna plena

Si voleu fer empelts de garrover els heu de lligar fluix, en canvi els d´olivera s´estrenyen ben fort. Pensau a vigilar els empelts, ja que basta un caragol per fer-los mal bé; si escampau una mica de sulfat de ferro, o cendra eixuta o arena, al voltant de l´arbre no hi pujaran. Ja podem començar a preparar les herbes, dolces i seques, per beure pel sequer del mes de setembre. Podeu collir fulles de camamil·la i d´herba cossiada. Al jardí és un goig veure els geranis ja florits, els rosers, les petúnies, els ibiscus, les clavellines, les valmes pensamenteres, les hortènsies. El sol dóna energia i força a tots els vegetals.

Advocació de sants (I)

Del birret doctoral santa Teresa d´Àvila; de la música i dels cantants, santa Cecília; dels cans, sant Roc; de les abelles, sant Ambrosi; dels acadèmics, sant Tomàs d´Aquino; dels carreters i filòsofs, santa Catalina d´Alexandria; dels cirurgians, inflamacions, comares, sants Cosmes i Damià; dels constructors, sant Vicent Ferrer; dels dentistes, santa Apol·lònia; dels ambaixadors, sant Gabriel Arcàngel; dels empleats de banca, sant Mateu; de les infermeres, santa Àgueda i santa Catalina de Siena; dels escriptors, sant Joan Evangelista i sant Lluc; de les dietistes, santa Marta; dels fotògrafs, santa Verònica; dels hotelers, sant Joan Bautista i sant Julià l´Hospitalari; dels joiers, santa Anna; dels foners, sant Esteve.

Les fonts

Es creia que els mesos de maig i juny, les fonts tenien poders curatius i màgics, ja que era quan estaven més plenes d´aigua -el so de l´aigua sempre és alegre i festiu-. Hi ha certes creences populars que manifesten un gran respecte per l´aigua de les fonts i que, en el fons, amaguen un cert culte als seus genis. Es creu que qui escup o orina en una font es condemna; i que qui es renta els peus o les parts íntimes en una font considerada com a remeiera no tan sols no es guareix, sinó que li surt mal a les parts banyades. També es creu que els estimats que es fan una besada davant una font no s´arriben a casar; i que a certes fonts, s´hi ha de tirar una pedreta o una moneda després de beure´n l´aigua perquè aquesta tengui els efectes propiciadors desitjats.

Les temptacions d´Eva (5)

Segons sembla, en el dia d´avui, fa ja molts d´anys, Eva va temptar Adam oferint-li la famosa poma -per cert, on eren i com anaven vestits si llavors es trobaren "despullats" i fora del Paradís?-. D´aquí ve la creença que a partir d´avui i en un període de tres mesos, els plaers carnals tenen males conseqüències i perjudiquen la salut: "Juny, juliol i agost, ni dones, ni carn, ni most".

Albarcoquer

És un arbre provinent d´Àsia. Perquè siguin bons i de durada convé sembrar-los de pinyol; si són empeltats duraran poc temps. Convé sembrar-lo en llocs arrecerats, fora dels corrents de vent. Quan tenen un excés de saba o goma, o brancons secs, és bo esvellar-los fort. Hi ha moltes classes d´albercocs: mosquetels, de domàs blanc, de domàs vermell, taronjals, forasters. L´albercoc mallorquí és molt saborós.

El taller de cuina

Duit a terme pels alumnes de Cultura Popular de la Universitat, a l´aula de Mestre Tomeu Esteve de l´Escola d´Hoteleria, dirigida per M. Antònia Garcias que ens dóna aixopluc i suport, i el cap de cuina, Juan Carlos Azanza. L´excel·lent i admirable Cati Aguiló ens ha mostrat com fer confitures, com fer menjar amb el segell de la "cuina mediterrània", d´una manera fàcil, nutritiva i diària; però a més a més, na Cati ens regala barcelles d´amor en cada paraula i en cada plat, i això és exquisit tant per al cos com per a l´esperit.

Les bones actuacions dels centres docents

Massa vegades ens deixam endur pel corrent negatiu, com si tot anàs malament, com si no poguéssim veure res positiu en allò que ens envolta, tant en els fets com en les persones. I no és així: hi ha accions que bé paga la pena esmentar i recordar, i persones que fan la seva feina de cada dia amb professionalitat i dignitat. Pere Rayó, de l´IES Berenguer d´Anoia d´Inca, amb els alumnes que formen el grup de voluntariat lingüístic han estat guardonats amb el prestigiós "Baldiri Reixac", per la seva tasca de donar a conèixer la nostra realitat lingüística i cultural més enllà de les parets de l´Institut. O els alumnes del CP es Molins de s´Arracó, de la mà de Xesc Ballesta, amb una magnífica exposició al centre la Misericòrdia: Kandinsky, M. Navarro, Mondrian, Picasso, M. Rivera, Torres García, S. Gómez, Palazuelo, P. Klee, i el Pop Art, el Surrealisme, el Fauvisme, el Cubisme, amb la visió d´uns nins de primària. Enhorabona de veritat per les magnífiques lliçons!