Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió | Can Serra: futur hotel?

Ventanal de Can Serra, en la calle Gerreria de Palma.

Venint de la plaça de Sant Francesc,just passada la de Quadrado,trobam un casal magnífic. Encara que hom no sigui doctor en Història, ja es pot copsar la importància que un dia posseiren els seus propietaris. Elegant i sobri, les seves finestres coronelles són un tret característic del barri de Sa Gerreria. Miraculosament salvat de la piconadora immobiliària que en el seu dia impulsà el batle ​Joan Fageda a la zona, avui presenta un aspecte decrèpit i lamentable. És Can Serra.

L’esplèndid casal gòtic és un dels exemples més clars de la política local envers la cultura. Malauradament. Fem memòria. Dia vuit de novembre de 2002 el Consell de Govern aprovà la seva compra per ​1.442.429 d’euros​. Fons capitalitzats per la primera ecotaxa. En aquelles dates, ja es parlava «d’ intervenció urgent» al casal pel seu aspecte «ruinós».

Han passat divuit anys, quatre legislatures, quatre batles ( i batlesses ), el mateix nombre de regidors i regidores de Cultura...i tan sols s’ha fet una consolidació d’obra executada al seu dia per Inestur. I d’aquella acció, ja en fa disset anys. Molts projectes, estudis arquitectònics - el darrer, fet fa deu anys, el 2010 -, encara més paraules i alguna que altre adjudicació fictícia de pressupost. Però realitats tangibles, ben poques .

Can Serra evoca perillosament a Can Fàbregues, el casal barroc que havia de ser la seu de la Conselleria d’Economia i Hisenda, comprat en temps d’Alexandre Forcades​. Acabà essent adjudicat en subhasta el gener de l’any 2013 per 1.101.000€ a un conegut hoteler català resident a l’illa.

Hom no sap si és desídia, impotència, incapacitat o mala sort (dues crisis consecutives en poc temps). O tot a la vegada. Però escoltar a una responsable política assegurar que «les obres de restauració, de fer-se, poden tardar entre cinc i vuit anys» em fan optar per una de les tres opcions quasi en exclusiva.

Faria molt bé Cort en accelerar certs processos administratius. Sobretot pels que fa als culturals: escurçant terminis, la ciutadania guanyaria un espai cultural més, el projectat museu de la Palma de les tres cultures: jueva, musulmana i cristiana. Però si no s’acaben adjudicant les seves obres aquesta legislatura, ningú assegura que amb un canvi de govern es posi a la venda el suggerent palau, de prop de 2.500 metres quadrats. Que per cert i segons actual normativa, podria allotjar un establiment hoteler.

Compartir el artículo

stats