Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

The Catedral of de rising sun

Demà, dia 21 de desembre, és el Solstici d'hivern i un cop més, com des de fa uns quants anys, la Societat Balear de Matemàtiques, Xeix, organitza una activitat del tot recomanable, que exigeix, això sí, aixecar-se prest del llit, ja que a trenc d'alba, a les vuit del matí, comença la cita i l'aventura.

Es tracta de contemplar, des del mirador del museu Es Baluard de Palma, com els rajos de sol que entren per la rosassa de llevant de la Seu es superposen sobre la rosassa de ponent, oferint un espectacle cromàtic realment poètic. Això si la climatologia ho permet i els niguls no juguen a la contra.

L'efecte és com a màgic i presenta un fet curiós, com si dins la Catedral hi hagués foc, tal és la sensació vista des de lluny.

Fou el matemàtic Daniel Ruiz qui va cercar i trobar l'indret des del qual poder contemplar la feta. I realment va encertar de ple, el mirador del Baluard és un lloc magnífic.

Després de la màgia de la llum, tots a l'aljub del museu per escoltar la ponència que Joan Serra Busquets, especialista en rellotges de sol, i que n'ha construïts una quarantena (fins i tot un polièdric de cent vint-i-quatre cares), oferirà sobre "L'orientació de les esglésies mallorquines i els consegüents efectes lumínics". I és que les esglésies cristianes fins a gairebé el segle XVI s'orientaven cap a l'est com a metàfora del naixement de Déu.

Compartir el artículo

stats