Demà serà 11 de novembre, Sant Martí, el sant que dóna nom a un dels efectes cromàtics naturals, l'Arc del Sat Martí. I, precisament una de les festes de la llum, es produeix un fenomen curiós a la Seu de Mallorca, en el seu interior, quan l'ombra de la rosassa de llevant es situa quasi tangencialment sota la rosassa de ponent, formant el que molts han qualificat de 8, sense ser-ho realment, ja l'ombra i la realitat no s'acaben de tocar, hi manca un petit espai.

Ara bé, per contemplar la feta és necessari, primer que el temps acompanyi; els niguls sovint poden jugar a la contra, sense voler, naturalment. I segon que anem a la catedral a primera hora, ja que l'efecte es produeix entorn de les 8.30h. Si arribam més tard, misses dites, mai més ben dit tractant-se d'una església.

Pels qui no pogueu anar-hi avui o pels qui volgueu repetir l'experiència, tendreun una segona oportunitat en uns mesos, en concret el 2 de febrer, dia també dedicat litúrgicament a la llum, la Mare de Déu del Candeler. I és que ambdues dates són quasi simètriques respecte el 21 de desembre, solstici d'hivern, dia en el qual, els també matiners, podran gaudir d'un altre fenomen curiós i poètic des de la terrassa del museu Es Baluard, quan les dues rosasses catedralícies se superposin.

En tots els casos realment val la pena matinar. És que com diu la saviesa popular "Si del dia vols profit, que no et trobi el sol al llit".