Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinión

'Morning has broken'

Morning has broken like the first morning

Blackbird has spoken like the first bird

Praise for the singing

Praise for the morning

Praise for them springing fresh from the world

Així canta Cat Stevens en una de les seves cançons més delicioses, que convé escoltar tal dia com demà, a trenc d'alba, quan des d'una de les terrasses del Museu Es Baluard de Palma es pugui contemplar, de franc, un cop més, la meravella que ens porta el solstici d'hivern, quan els rajos de sol que entren per la rosassa de llevant de la Seu es superposin sobre la rosassa de ponent, produint un efecte cromàtic únic.

Aquest fet, que ens han descobert Dani Ruíz i Josep Lluis Pol, de la Societat Balear de Matemàtiques (XEIX), i a diferència del que es produeix l'onze de novembre i el dos de febrer i conegut com l'efecte del vuit, s'ha d'observar des de la distància, no val des de la mateixa catedral. Situats enfront a la façana i des de la terrassa del museu podem imaginar que el gòtic edifici està ple de flames, ja que els colors de les dues grans finestres circulars es superposen. Si mai no ho heu contemplat, realment val la pena, demà a les vuit del matí.

I això no és tot, després, mitja hora més tard, la conferència divulgativa més matinera del món. Una xerrada sobre algun aspecte relacionat amb la geometria o la ciència de la llum.

Enguany, els amics de XEIX han convidat Laura Morera, matemàtica i doctora en didàctica, apassionada de les matemàtiques i de les ciències i Bernat Rios, nanotecnòleg i coordinador de ciències d'eXplorium, un projecte català emmarcat en l'àmbit del lleure que fomenta l'aprenentatge transversal de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques a través de l'experimentació en primera persona i el joc tot descobrint les connexions entre aquestes i moltes altres àrees del coneixement.

Segur que tot plegat ens farà passar una estona molt agradable: poesia i ciència. I què no és el mateix?

Compartir el artículo

stats