Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El 'partit'

Honorat Domènech Ferrer. Palma

Així era conegut, en els anys finals del franquisme, el Partit Comunista, com el «partit» per antonomàsia, ja que era, per a molts, l’agrupació clandestina més lluitadora i efectiva en el combat contra el franquisme.

Per aquell temps vaig mirar d’ingressar en el PCE, ja que compartia plenament les idees de l’eurocomunisme, que tractava de conjugar el socialisme, o sigui la propietat col.lectiva dels principals mitjans de producció, i la democràcia, a l’estil del que intentaren Dubcek a Txecoslovàquia o Allende a Xile.

Record que vaig anar a parlar amb Miquel Rosselló, que aleshores devia realitzar la funció de tria dels futurs militants, a un pis a prop del Col.legi La Salle, avui dels Jutjats. Al final, però, no em vaig decidir, per un motiu molt senzill: Perquè als comunistes,quan queien, i tots acabàvem caient tard o d’hora, els posaven més anys de presó que als altres i, sobretot, estaven molt més exposats a les tortures i maltractes a les comissaries.

Així va ser com vaig entrar dins un partit socialista dissident, aliat, però, dels comunistes, en la Junta Democràtica. I record que de vegades sentia dir als nostres dirigents, quan una operació era arriscada,«deixa-ho fer, ja ho faran els comunistes», cosa que em feia molta ràbia, i, naturalment, no acceptava. I record la persona més popular i admirada de la resistència antifranquista a Mallorca: Na Francisca Bosch. Un dia, quan es presentà el PSI, em feren llegir una part del seu programa, i record amb satisfacció que na Francisca, asseguda a la primera fila, assentia quan jo llegia amb tanta energia com podia els fulls.

Sense cap dubte anàvem cap a una situació semblant a la italiana, on el PCI era, de molt, el partit més important de l’esquerra. L’OTAN, tal vegada, i alguns països europeus, potser, no ho varen voler i afavoriren, supòs, l’emergència d’altres partits a les primeres eleccions.

Però el record del valor i l’entrega d’aquells admirables militants comunistes romandran sempre en el record, i en el sentiment d’agraïment, dels qui vàrem viure aquells anys dins la resistència antifranquista.

Compartir el artículo

stats