Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

A més memòria, més democràcia

Pere Vicenç Miró, i Biel, Gemma, Joana, José, Maria Magdalena, Pilar, Rosa i Sofia. Palma.

Veïnats i veïnades del barri d’Arxiduc de Palma ens hem alarmat en conèixer les intencions de la promotora Beachhaus Invest de  construir  apartaments  de  lloguer  al  voltant  d’una  piscina  de  60 metres  quadrats,  en  el  solar  on  hi  havia  ubicada  la  Casa  del  Poble.  És  probable  que  els  nous propietaris, que acaben d’adquirir el solar aquest estiu, desconeguin la importància que té per a la memòria col·lectiva dels ciutadans de les Illes Balears.

El passat 10 de setembre, ens personarem com a part interessada en l’expedient d’Obra. No vàrem poder  accedir  a  la  informació  fins  a  finals  d’octubre  i  entre  aquest  lapse  de temps, la  Gerència d’Urbanisme havia concedit la llicència. Dijous passat, dins el mes que ens han donat de termini, donàrem registre d’entrada a una al·legació amb un únic argument: el solar es troba en procés de valoració per part de les comissions tècniques de patrimoni històric i memòria democràtica, per tant hem demanat la suspensió de la llicència, fins que aquestes valoracions s’hagin resolt. Atenent les demores en els tràmits que acumula l’administració municipal, els registres d’entrada s’atenen amb més de trenta dies de retard, som conscients que continuant els tràmits administratius ens podem trobar les obres començades.

Ens preocupa que aquest espai, que la majoria pensàvem era públic, desaparegui. Les Cases del Poble han col·laborat històricament en l’alfabetització i protecció de les capes més humils de la societat. Com a instruments del moviment obrer han contribuït a l’assoliment de les seves fites. Serveixin de mostra la limitació de la jornada laboral, els salaris dignes, les vacances remunerades, l’erradicació de l’explotació laboral infantil, la creació dels sistemes de pensions i ajudes de les persones aturades, de les malaltes, de les discapacitades, de les vídues i de la gent gran. Avui són drets que molta gent dóna per garantits, però oblidar els seus fonaments, i en aquest escrit parlam d’un solar actualment buit, els fa tremolar.

No podem entendre que la voluntat originària de la donació que va fer Joan March, de servir per a la millora  de  les  condicions  de  vida  dels  treballadors,  s’acabi  convertint  en  un  instrument d’especulació  immobiliària,  amb  el  vistiplau  de  les  administracions  públiques  que  haurien  de defensar l’interès general.

Apel·lam amb aquest escrit a la presidenta del govern, Francina Armengol, la presidenta del Consell Insular, Catalina Cladera, i a totes les batlies de Mallorca, molt especialment la de Palma, presidida per José Hila, perquè preservin aquest espai i li donin un ús social. Les vies de les quals disposa l’administració  són  l’expropiació,  la  compra  o  la  permuta,  on  qualsevol  ajuntament  podria participar.  El  dia  d’avui  el  nou  edifici  encara  no  s’ha  començat  a  construir  i  podem  trobar  una solució.

Compartir el artículo

stats