Tribuna

Un 8M que reivindica els nostres drets

Mercedes Garrido Rodríguez

Mercedes Garrido Rodríguez

L’Organització de les Nacions Unides (ONU), en la Conferència Mundial de Drets Humans que va tenir lloc a Viena l’any 1993, va reconèixer que els drets humans de la dona i la nina són una part inalienable, integrant i indivisible dels drets humans universals. A més, es va posar el focus en la condemna de qualsevol violència o assetjament cap a la dona, i, com a objectiu de la comunitat internacional, la seva erradicació.

Han passat trenta anys, i els avenços per aconseguir la dignitat de dones i nines passen per moments ben diferents, si ens fixam en el que succeeix a casa nostra, o bé si traspassam les nostres fronteres. La nostra realitat no ens ha de fer oblidar el patiment d’altres dones i nines a la resta del món. Com poden ser les dones d’Afganistan perseguides, les nines d’aquest país, a les quals no deixen estudiar, així com les d’Iran, on com a mesura dissuasiva perquè no estudiïn enverinen l’aire de les escoles. Perquè totes som dones, independentment de la nostra nacionalitat i origen. I el 8M és el dia per reivindicar-nos, ser solidàries i celebrar el que som, dones fortes. Protegir i promocionar, precisament, els drets humans de les dones i les nines és el que pretén el nostre Govern quan és receptor de dones i nines refugiades que troben aquí l’oportunitat per reprendre de bell nou les seves vides.

Tenim la sort de poder viure en un país on els drets humans de les dones i les nines són respectats i valorats. Les nostres nines i adolescents tenen garantit el dret a la formació d’una manera integral en qualsevol àmbit. Les al·lotes joves que comencen necessiten el nostre suport per poder tirar endavant els seus somnis, i encara més en el cas de les que tenen vocacions CTEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Per això, els 2.500 milions d’euros en beques que el Govern espanyol destinarà el pròxim curs a l’alumnat —la majoria, al·lotes— seran un suport més en aquest camí cap a la igualtat d’oportunitats. La independència econòmica de les dones ha de ser un dels pilars de les seves vides.

Dones formades, empoderades i que veuen com es respecten els seus drets, són les que ens permeten escurçar bretxes i eliminar els estereotips de gènere i els micromasclismes. Per això, estam fent tot el possible perquè les dones ocupem el lloc que ens mereixem en aquesta societat a través de l’emprenedoria i la mentoria, així com l’assumpció de les dones a comandaments de direcció i intermedis. Per afrontar tots aquests reptes fins a aconseguir arribar a la paritat en l’economia, el Govern de les Illes Balears invertirà el que sigui necessari per fer real aquest objectiu.

La futura Llei estatal per a la representació paritària és un bon exemple de com, només introduint la paritat en els òrgans de decisió públics i privats, podrem aconseguir la igualtat i fer aquella pedagogia que moltes vegades encara li manca a la nostra societat.

El Dia Internacional de les Dones és i ha de ser el nostre dia, i el dels homes que ens acompanyen en la lluita feminista per reivindicar-nos i fer-nos sentir encara més en aquest camí iniciat per lluitar per la igualtat d’oportunitats que varen iniciar les nostres repadrines, padrines, mares i amigues, i que esperam que tengui continuïtat en les futures generacions.