Suscríbete Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bernat Jofre

Tenir un preu

Durant la passada crisi financera, es deia que hi havien dues classes de morosos: els qui devien deu mil d’euros i els qui en devien deu milions. Els primers eren carn de canó pels advocats especialitzats en desnonaments. Protagonistes d’escenes més pròpies de repúbliques sud-americanes que de civilitzats estats europeus. Hereus de l’esperit fraternal, igualitari i democràtic de la Revolució Francesa. En canvi, si eres posseïdor d’un deute astronòmic, el problema el tenia el banc o caixa, que era plenament conscient que si volia rescabalar alguna cosa havia de negociar - i moltes vegades quitar fins al 90% - amb el deutor. Amb l’afegit de que el darrer normalment encara disposava d’un racó amagat d’on pagar els millors mercantilistes del país. La llegenda «La Justícia és igual per a tots» va quedar masses vegades en entredit durant aquells anys. I, pel que es veu, encara hi continua.

I és que el pacte aconseguit entre les parts pel «cas Peatges» ens porta a una sèrie de reflexions. La primera; amb l’acord - que no jutjaré - es podria estar demostrant inconscientment aquella dita popular de que tothom té un preu. La segona: doble raser d’alguna de les institucions afectades. És evident que un simple propietari de terres - parlo per experiència pròpia - no té la mateixa consideració per part del Consell o la Justícia que han tingut determinats personatges de la recent vida pública a l’illa. La tercera: s’obre un perillós precedent en el món judicial. I és que tal com ha opinat avui un catedràtic en Dret Penal a la ràdio pública, tota mercantil acreedora d’entitats públiques podria tenir una porta oberta a delinquir a partir d’ara. Els contertulians han callat, sabedors de que l’apreciació era raonable. La quarta: mala imatge. Efectivament, es desprèn una certa borbonització - paraula tampoc original del qui escriu - de certs ( no tots, certament ) empresaris i polítics locals.Inviolables, pel que sembla. Encara que presumptament reformin pisos de la seva propietat amb diners públics.

Poc edificant? Tant com tenir un preu. La llàstima han estat les desenes i desenes de milers d’euros esmerçats en la instrucció de la peça. Que pel que es veu, han estat tan útils com construir un forn enmig de l’oceà Pacífic.

Compartir el artículo

stats