Un bon amic m’ha desitjat que l’any que ve algun somni esdevengui realitat. El sintagma del títol és un jocós exemple de la influència creixent de l’anglès i la cultura angloamericana en la nostra parla, escriptura i pensament. No debades s’ha convertit en la lingua franca del món sencer. Res a veure amb el competidor castellà, que només opera entre els països on aquest idioma és llengua pròpia. Per tal de denudar la causa del poder expansiu de l’anglès he recorregut al concepte de civilització que Samuel P. Huntington definí com a «l’entitat cultural més amplia». Ergo, si les indústries culturals més davanteres de la civilització occidental s’expressen en anglès i els dos països amb més producció en el sector són EUA i Regne Unit no és gens rar que quan Rafel Nadal ateny un gran triomf ho celebri dient allò de drimcamtrú.

No es tracta ara d’elaborar una llista inacabable d’anglicismes que són quasi imprescindibles en el món de les noves tecnologies sinó d’oferir una espipellada d’alguns que s’incorporen a la nostra parla ordinària i, de vegades, traduïda. Per exemple, quan es fa una pregunta que es pot respondre amb un sí, molts ja contesten dient «absolutament», una traducció inconscient de l’anglès «absolutely». L’acrònim CEO ha desplaçat l’antic càrrec de «Director General» ocupant el seu lloc, i pos messions que molts que l’usen desconeixen que el CEO és el Chief Executive Officer. A saber quina funció té aquest càrrec tan ampul·lós com misteriós.

Mai no s’havia utilitzat tant la paraula «emoció» com ara. Llavors, una només s’emocionava a un casament i un solament en marcar un gol el seu equip. Ara, contaminats pel panpsicologisme de la societat nord-americana, hem après quines són les set emocions bàsiques de l’esser humà i fins i tot els entrenadors de futbol d’equips modestos no comencen mai un partit sense haver amollat als jugadors un discurs motivador i de control de les emocions. Last but not least, parlem del coach. Mentre la funció d’aquest professional sigui la d’entrenador, va bé. Quan s’entra en l‘àmbit de la psicologia, millor un titulat. Del somni que em desitja el meu amic, gràcies! Però jo m’avenc amb allò que la vida em depari.