Lideratge i full de ruta programàtic consolidat per als pròxims anys. Així arribam els Socialistes de les illes Balears al nostre 14è Congrés, que té lloc aquest cap de setmana a Inca. No és un balanç triomfalista, ni frases fetes, ni un discurs d’autocomplaença. Ben al contrari.

És el resultat d’una feina d’una dècada en la qual els socialistes vàrem iniciar un procés de reconstrucció després de la travessa del desert a què vàrem ser arrossegats per una crisi financera, econòmica i social global que tantes lliçons ha ensenyat en aquesta nova crisi que ha estat la covid-19. La principal lliçó: que les polítiques keynesianes, pel bé comú i des de l’acció pública, són la millor recepta contra les crisis econòmiques i socials.

Ha estat una dècada de feina constant que ens ha permès recuperar la confiança ciutadana, reforçar i consolidar un lideratge com el de la presidenta Francina Armengol i refermar amb dues grans conferències polítiques (2014 i 2019) el full de ruta programàtic i ideològic que ha fet dels socialistes de les illes un referent en polítiques progressistes. A aquest cap de setmana a Inca es consolidarà una realitat: a les Illes Balears, el centre de gravetat pel qual passen les polítiques de present i de futur és progressista de la mà del PSIB-PSOE.

Dos mandats amb els socialistes al capdavant estan fent possible aprovar lleis lligades al canvi climàtic i a la millora del turisme, polítiques per reforçar els pilars de l’Estat del Benestar com l’educació i la salut, mesures per avançar en la igualtat de gènere o per a la recuperació de la dignitat i la memòria. I tot això, amb una manera de fer política que té l’acord, el pacte i el diàleg com a bandera.

Arribats a aquest Congrés, el PSIB-PSOE és avui una força més consolidada i arrelada que fa una dècada, amb més experiència de govern i amb un equip més experimentat. I, el més important, pilota un procés en el qual les forces progressistes són avui el centre de gravetat sobre el qual basculen les polítiques de les nostres illes. Fa una dècada, la dreta vertebrava la nostra comunitat. Avui, ni sembla tenir un lideratge alternatiu ni una proposta de govern alternativa i clara de cara al 2023. Són tota una incògnita.

Francina Armengol serà reelegida demà Secretària General d’una formació que ha fet un doble exercici de debat des de l’inici de la pandèmia. El primer, durant el confinament, amb una reflexió àmplia denominada «Horitzons de Futur» que va permetre extreure algunes lliçons de la pandèmia i també del moment polític que vivíem aleshores, principalment lligat a la caiguda del Trumpisme i, al mateix temps, de la resposta marshalliana europea, que no ha tengut res a veure amb la resposta que es va donar el 2008.

Lliçons sobre un populisme que té com a objectiu erosionar la democràcia des de les institucions. Lliçons sobre la força de la resposta pública davant crisis com l’actual. Lliçons sobre els límits del turisme i la seva dependència. O lliçons sobre el control de la ciutadania a través de les dades de les grans corporacions.

Després d’aquesta primera reflexió, que involucrà a desenes de persones, ara arribam al 14è Congrés del PSIB-PSOE amb una ponència que ha pivotat sobre quatre eixos: els valors davant els riscos del populisme, la transició cap a un nou model productiu, un nou contracte per al benestar i la nova governança en unes illes cada vegada més poblades i amb més reptes. D’aquí sortirà la base per elaborar un programa electoral que serà el nostre contracte amb la ciutadania el 2023, com ja vàrem fer el 2015 i el 2019, i que van donar peu als Acords pel Canvi, primer, i als Acords de Bellver, després.

Aquest cap de setmana, girarem la vista i veurem un partit amb 142 anys d’història. Mirarem als costats i veurem què hem estat fent per millorar la vida de la gent. Però, sobretot, llançarem la vista cap al futur per projectar les Illes que volem els pròxims anys.

Seran dos dies de debat per respondre als reptes d’una societat que bascula entre els valors universals que han fet front a la pandèmia i a la crisi, d’una banda, i les polítiques populistes contra el sistema per retrocedir en drets i valors democràtics, per l’altra. Una societat que ha de fer una transició econòmica, ecològica i digital sense perdre qualitat de vida i amb una societat que ha de reforçar les polítiques públiques per la gent més jove i més gran, i que ha de gestionar un creixement molt fort en una governança que volem que sigui cada vegada més federal i federalitzant.

El PSIB-PSOE és avui un partit de present. Però aquest Congrés serà un espai per seguir fent futur. Un espai on demostrar que les polítiques progressistes són les que ens encaminaran al futur de les nostres illes en els pròxims anys. Un futur més just, més digne, més cohesionat i que, sobretot, ajudi a reduir la desigualtat, la gran xacra d’aquestes dues primeres dècades del segle XXI.