Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

2021: l’any de la salut mental

Aquest 2020 que hem tancat quedarà a la història per moltes raons. La pandèmia de la covid-19 ha generat grans canvis existencials, reptes sanitaris i socials sense precedents i irreparables pèrdues de vides humanes. Una nova situació límit a la qual no sempre sabem com fer front.

Han estat molts els estudis publicats recentment que assenyalen que la pandèmia i els seus efectes, com el confinament o el consum excessiu d’informació sobre la covid-19, tenen conseqüències molt negatives per a la salut mental. Ansietat, depressió i por són només alguns dels danys col·laterals d’aquesta nova realitat.

Estam vivint una pandèmia mundial amb moltes incerteses i l’única seguretat que ens deixa és la necessitat de prendre consciència de la importància de la salut mental: de parlar-ne i de disposar els recursos necessaris.

Per això, des de 3 Salut Mental i la Fundació Es Garrover estam convençuts que aquest 2021 que acabam d’encetar ha de ser l’any de la salut mental, l’any en què la societat obri els ulls a una realitat massa vegades amagada o ignorada, donant visibilitat als problemes de salut mental i combatent l’estigma associat històricament.

A la Fundació Es Garrover tenim molta experiència en aquest camp, des de 2005 estam treballant per a la inserció social, laboral i comunitària de persones amb trastorn de salut mental a Inca i a tota la comarca des Raiguer de Mallorca. Som una entitat social de referència que acompanya a les persones perquè siguin autònomes dins la comunitat i ho feim amb un sistema de qualitat i de treball en xarxa.

A més, la Fundació Es Garrover, juntament amb les associacions Gira-Sol i Estel de Llevant, també entitats sense ànim de lucre dedicades a l’atenció a persones amb un trastorn de salut mental, formam 3 Salut Mental, una aliança creada el 2014 per compartir i sumar experiències i coneixements, desenvolupar projectes i serveis conjunts a tota l’illa de Mallorca i donar més visibilitat als problemes de la salut mental i combatre l’estigma.

A la Fundació Es Garrover, a través d’un equip de més de trenta professionals especialistes en psicologia, educació social, treball social, així com personal de suport, desenvolupam serveis diversos que van des de serveis d’ocupació i formació a suport a l’habitatge, passant per serveis d’atenció a famílies o el Centre Especial de Treball, entre altres. Només en 2020, hem registrat més de 200 participants en els nostres programes i serveis, amb els quals hem pogut oferir noves oportunitats a persones que no en tenien.

Som conscients que aquest 2021 ve acompanyat de molts reptes col·lectius i individuals, i d’amenaces per a la salut mental; però també som conscients de la capacitat de resiliència de l’ésser humà per adaptar-se de forma positiva davant una situació adversa.

És per això que en aquest 2021 que començam, des de 3 Salut Mental i la Fundació Es Garrover ens comprometem a treballar amb més força i motius que mai per fer visible els problemes de salut mental, per donar llum a un món desconegut per una gran part de la societat i esperances i oportunitats a qui pensava que ja no n’hi havia.

Ara, més que mai, cuidem-nos i cuidem la salut mental.

Compartir el artículo

stats