És ja històric que el graffiti i l’art urbà no acaben de congeniar amb l’Ajuntament de la vuitena ciutat espanyola. A dia d’avui i malgrat els esforços de col·lectius i professionals, en cap legislatura se l’ha sabut tractar com es mereix ni se l’ha posat en valor com sí ha passat en altres ciutats de la península. És per això que els i les que formem part del sector del graffiti i l’art urbà de Mallorca volem fer esment de la mala gestió al respecte de la regiduria de Cultura de l’Ajuntament de Palma, especialment en la malhaurada Jornada d’Art Urbà de Son Güells. Les raons són les següents:

La Jornada d’Art Urbà no només no s’ha celebrat, sino que l’Ajuntament no ha emès cap resposta oficial

Apropiació institucional d’un espai «autònom» i, com a conseqüència, l’adjudicació del projecte a una empresa desconeixedora de la pràctica del graffiti. El Torrent de Son Güells és un mur autoalliberat per escriptors i escriptores de graffiti des de fa anys que, de manera reiterada, han demanat a l’Ajuntament murs lliures com una de les primeres necessitats d’un col·lectiu que s’enfronta a multes i a disputes internes per falta d’espais legals pintables. En aquest sentit, el govern municipal no tan sols no allibera parets, sino que s’apropia de les poques que han autogestionat els artistes fins a dia d’avui per fer jornades d’art urbà que sovint exclouen el teixit artístic local en favor de puntuals encàrrecs «d’art urbà» que no aporten res al teixit artístic i social, ni tenen cap tipus de transcendència ni continuïtat més enllà de l’esdeveniment en qüestió.

Falta d’existència d’un jurat especialitzat que avaluï les propostes en matèria d’art urbà que l’Ajuntament vulgui dur a terme. És a dir, professionals en investigació, pràctica, gestió o mediació de graffiti i art urbà, explícits en la convocatòria i externs a l’Ajuntament. L’absència d’aquesta figura pot conduir a valorar ingènues iniciatives com ara la restauració de graffitis. Un tema especialment delicat i del tot absurd en un torrent en què la degradació forma part del procés natural i evolutiu de la pintada. També la idea en sí de pintar el terra del torrent -proposada per l’equip inicialment guanyador del projecte- no tan sols tindria una durabilitat mínima a causa de les primeres pluges, sino que no connecta amb la pràctica de tots aquells i aquelles que han pintat i continuen pintant les parets del torrent.

Paternalisme. L’ajuntament de Palma segueix sense confiar en aquells artistes que provenen del món del graffiti (curiosament, sí que ho fa en aquells que provenen d’un complaent art urbà), cercant sempre intermediaris per tal ajudicar-li’s els projectes. No validen la seva trajectòria, ni la seva capacitat de gestió, ni l’autonomia ni la professionalitat en dissenyar i dur a terme projectes d’intervenció. Un menyspreu i una ignorància que es tradueix, en el millor dels casos, en consultes en un àmbit no formal i no remunerat que no suposen cap retorn pel col.lectiu artístic.

Per acabar, volem fer esment a la falta de transparència d’una Jornada d’Art Urbà que finalment ha estat fantasma. Des que es van fer públics els resultats de la contractació, l’Administració ha estat ambigua i genèrica en les seves respostes davant reclamacions específiques (publicar la puntuació desglosada, justificar els criteris específics, fer pública la proposta guanyadora). Arribat el 17 d’octubre -data fixada per la celebració de la jornada- aquesta misteriosament no només no s’ha celebrat, sino que la regiduria de Cultura de l’Ajuntament no ha emès cap resposta oficial al respecte. Estem parlant de la no celebració d’un projecte públic municipal en què hi ha destinats 14,500€ + IVA sota uns pressupostos participatius avui paradoxalment sense participació. Un projecte així no pot quedar aparentment desert quan sabem que hi havia altres projectes presentats també ben valorats. És per tots aquests motius que creiem necessari que un govern d’esquerres que vol ser transparent en les seves gestions esmeni d’una vegada tots aquests processos que, d’altra banda, creu tant necessaris en altres àmbits de la creació contemporània d’aquesta ciutat. Una ciutat que construim entre tots i totes, cadascú des del seu redol i des d’allò en què s’especialitza, i que conté pràctiques -com ara el graffiti- amb ja cinquanta anys d’història i reconeixement per part d’institucions acadèmiques i museístiques d’arreu del món. Ens agradaria sentir-nos orgullosos d’una ciutat com Palma i d’aquells i aquelles que en gestionen la Cultura!