Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Munar

El monopoli de la mentida

Pot ser també ha arribat l’hora que les autoritats facin una mica d’autocrítica i reconeguin que el seu comportament erràtic ha estat el principal combustible del negacionisme que ara combaten

Els ciutadans de Balears estam en deute amb els negacionistes i amb la seva sofisticada niciesa. Gràcies a ells el Govern balear s’ha decidit a començar a parlar-nos clar a través d’una sèrie de vídeos on es desmenteixen les falsedats més recurrents al voltant de la covid. Val a dir que ha estat tal l’ímpetu que ha posat en desmentir els negacionistes, que el govern s’ha acabat desmentint a si mateix. Per exemple, amb el vídeo sobre el fake “Hi ha més casos perquè es fan més PCR”, on el doctor Jordi Reina, cap de Virologia de Son Espases, desmonta en mig minut el principal argument que el propi Govern balear va donar per emmascarar l’inici de la segona onada. El més interessant però, és que tant Reina com la resta de protagonistes dels vídeos s’expressen amb una claredat que deixa en evidència els cataplasmes retòrics amb què el Govern de les illes ha intentat tapar la ferida durant tots aquests mesos. Està molt bé que les autoritats ens prevenguin contra les falsedats que posen en risc la vida de tantes persones i l’esforç de tantes altres per salvar-les, però pot ser també ha arribat l’hora que facin una mica d’autocrítica i reconeguin que el seu comportament erràtic ha estat el principal combustible del negacionisme que ara combaten.

La iniciativa del Govern ha coincidit amb la tramitació d’una proposició no de llei per part del PSIB per tal de combatre les fake news. La sobtada obsessió de partits i governs de tot color i procedència per aquesta qüestió és sorprenent, especialment si tenim en compte que els programes electorals que incompleixen amb total impunitat són la fake new per antonomàsia. Sigui com sigui, el cert és que l’Estat i els mitjans controlats per l’Estat ja fa anys que no tenen el monopoli de la mentida. És per això que convé aclarir si el que pretenen aquestes iniciatives és garantir l’accés a una informació lliure i veraç o tan sols recuperar el monopoli perdut. La línia que separa ambdós objectius és borrosa, molt més si tenim en compte les pressions habituals de governs i partits contra mitjans i periodistes. En realitat, no hi ha millor antídot contra les notícies falses que garantir a aquests periodistes unes condicions laborals segures i un sou que els permeti arriscar-se a explicar la veritat. Ara bé, quin govern té realment interès en complicar-se la vida amb adversaris de tanta entitat quan té a l’abast enemics tan inconsistents com els negacionistes, contra els quals pot escenificar batalletes i exhibir les seves virtuts democràtiques?

Compartir el artículo

stats