Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Perquè em dona la gana

Contra l’explotació sexual

Aquesta setmana es commemora el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual de Dones, Nines i Nins. En realitat caldria canviar-li en nom i començar a parlar de tracta de dones, nines i nins. Perquè no és el mateix el tràfic de persones que la tracta de persones. Potser semble el mateix, però no ho és. Comprovem-ho.

El tràfic de persones es podria definir com el trànsit il·lícit entre fronteres a canvi d’un preu. Mentre que la tracta es podria dir que és l’acció de captar, traslladar, acollir o rebre persones per a la seua explotació, mitjançant l’engany, amenaça, ús de la força o coacció, abús de poder o d’una situació de vulnerabilitat.

Hi ha diferents formes de tracta de persones:

- Perquè realitzen treballs forçats. Les persones que pateixen aquest tipus de tracta són captades per engany i obligades a treballar en mines, en la construcció, en la pesca o en l’agricultura, en condicions d’esclavitud.

- Perquè realitzen activitats delictives. Entre les activitats podem trobar el robatori, la venda de mercaderies il·legals o la mendicitat.

- Per a l’explotació sexual. Aquesta forma de tracta de persones afecta, sobretot, a les dones i es dona en tots els països del món. S’enganya a les víctimes amb la promesa d’una vida millor i se les transporta a un altre país on són sotmeses a explotació sexual.

- Per a l’extracció d’òrgans. En alguns països del món l’espera per a un trasplantament d’un òrgan és molt llarga, de manera que els delinqüents extrauen òrgans de les víctimes sense considerar la seua vida o la seua salut.

En la tracta es devaluen, quan no es violen tots els drets humans de les persones tractades, reduint la seua dignitat a zero i pràcticament despullant-les de la seua condició humana per a poder-les sotmetre totalment.

El que és pitjor de tot és que aquest negoci il·lícit augmenta considerablement cada dia sense que els Governs dels diferents països actuen col·lectivament per acabar amb ell. I mentre, també, els beneficis que donen als criminals que impulsen aquests negocis, també augmenten espectacularment.

Hi ha massa complicitats entre tota la societat per no acabar amb aquesta situació. I també molts diners a guanyar amb la tracta de dones, xiquetes i xiquets amb finalitat d’explotar-los sexualment. I perquè mentre hi haja qui compre sexe, hi haurà tracta i prostitució.

Fa unes setmanes i des d’aquesta mateixa columna parlava de la necessitat d’una llei de l’abolició de la prostitució que hauria de ser impulsada pel ministeri d’Igualtat i de la mà de les organitzacions feministes. Fins avui, cap notícia.

Dir que s’és un Govern feminista costa molt poc perquè, en massa ocasions, les paraules se les emporta el vent. Ser un Govern feminista és actuar per acabar amb totes les desigualtats i violències que patim les dones per ser dones. I la tracta de dones, nines i nins per a ser explotats sexualment, és el súmmum de les violències masclistes. No combatre aquesta situació, és permetre que l’aliança criminal entre el capitalisme i el patriarcat s’acarnisse als cossos de dones, i dels infants. I això no té res de feminista.

Compartir el artículo

stats