Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Can Gaià: trist, molt trist

En efecte, és molt trista la situació que viuen els investigadors, els voluntaris, els amics i totes les persones relacionades amb el jaciment dels Closos de Can Gaià de Felanitx, ja que el Govern els hi ha tornat enrere una subvenció de més d'un milió d'euros que hagués servit per dinamitzar encara més aquell indret al costat de Portocolom i en el qual s'han fet troballes importants que han ajudat a entendre com era la vida a Mallorca fa més de tres mil anys.

Anem per parts: Fa cosa de dos anys es decidí presentar el projecte de creació del Parc Arqueològic dels Closos de Can Gaià a la convocatòria de subvencions a càrrec del conegut com a Impost turístic. Mesos després, ara fa un any, i amb una feina i un seguiment enormes, aquesta petició va rebre la resposta afirmativa que s'havia de materialitzar en la quantitat d'un milió cent cinquanta mil euros pel projecte.

S'iniciaren els tràmits burocràtics per part de l'Ajuntament de Felanitx, que en aquest país nostre són molts i complicats i quan ja tot semblava a punt per posar en marxa les línies marcades en el projecte, el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma publicà la retirada de dita subvenció. ¿No serà un error? ¿No voldrà dir un retard en l'hora d'entregar els diners? ¿No pot tractar-se d'una suspensió temporal motivada per la Covid? Coses com aquestes es preguntaven els membres de l'equip investigador. Però no, ni error ni canvi de data, res d'això: suspensió total de la subvenció ja atorgada; en poques paraules: "Si volen diners, que comencin de nou l'expedient", venia a dir l'ordre del Govern. Un desastre pel patrimoni, per la investigació històrica i per la dinamització d'un lloc que a poc a poc esdevé emblemàtic i que ha aconseguit un nom propi dins l'arqueologia europea, amb cinc tesis doctorals tractant el tema; de fet, cada estiu l'arqueòleg d'Atapuerca, David Canales, ve a veure les troballes fetes a Can Gaià!

Naturalment ni les persones relacionades i que estimen el jaciment, que són moltes, ni les que valoren el patrimoni nostre no es volen quedar mans plegades. Volen expressar el seu disgust vers aquesta decisió presa unilateralment per un govern que, segons han manifestat algunes persones relacionades amb el projecte històric, "mostra poca sensibilitat per l'arqueologia". I afegeixen: "Què podem demanar d'un equip que elimina la Conselleria de Cultura per convertir-la en només un departament?".

Per això, des de fa uns dies, l'equip responsable dels Closos ha demanat a la ciutadania que passi pel jaciment i posi una espelma sobre alguna de les pedres de l'indret per tal que avui horabaixa es puguin encendre aquests llums mentre sona la música interpretada per un violoncel. Tot serà retransmès en directe a través de les plataformes digitals a partir de les 20.30h.

La resposta ha estat massiva. I és que per moltes persones, aquesta retirada de la subvenció ha estat una notícia nefasta.

Compartir el artículo

stats