Els darrer dos anys hi ha hagut un intens debat públic per la necessitat de protegir als menors de 3 anys que assisteixen diàriament a centres que no estan subjectes a cap control. Les famílies no en tenen altre remei per la manca de places autoritzades per la Conselleria d'Educació i per la situació Covid-19 que de sobte ens ha atrapat.

A Mallorca hi ha places d'escoleta només per 1 de cada tres infants. Palma no arriba ni a aquesta proporció. A Mallorca hi ha 17.000 infants de 0 a 3 anys sense plaça escolar.

El Parlament va establir per unanimitat, el 26 de febrer de 2018, que fossin els Consells Insulars els qui, atès que "els correspon la potestat reglamentària" establissin la regulació d'obertura i funcionament dels centres que no controla Educació, però que cada dia guarden infants menors de 3 anys. Fa més de dos anys i encara esperam! El Consell de Mallorca ni ho ha inclòs al seu Pla Normatiu: ni ha formalitzat la seva intenció de fer-ho.

Ja es va arribar a acord en el conjunt de les Illes respecte els criteris bàsics d'aquest reglament.

El 23 d'abril el Consell de Mallorca va convocar una comissió per tal de fer l'esborrany, que ha quedat aturada sense saber-se'n els motius.

Reclamam que es torni a posar a fer feina: la negligència i desatenció infantil està tipificat com a maltracte infantil i, a més, l'administració ha de vetllar pel benestar i protecció de la infància, no podem esperar més ni ser negligents en l'atenció als infants 0-3 de la nostra illa.

La tasca ara pot ser molt àgil. Aquesta comissió ja té feta la revisió del contingut del que ha de ser el Reglament que reguli aquests tipus de centres. Només manca posar-li fil a l'agulla revisant a qui pertoqui la part de marc normatiu que l'ha d'emparar i iniciant el procés de les corresponents exposicions públiques.

A Menorca ja han protegit els infants 0-3: al BOIB de dia 30 de maig publicà el Consell Insular de Menorca, a 18 de maig de 2020, l'aprovació inicial del Reglament pel qual s'estableixen els criteris d'autorització i acreditació dels centres d'atenció infantil per a infants de 0 a 3 anys per a l'illa de Menorca. A Eivissa també han iniciat el procés.

Estam segurs que el Consell Insular de Mallorca n'és conscient i donarà ja la màxima urgència a la tramitació perquè en pocs mesos la protecció d'aquests menors de 0-3 sigui una realitat.

Comptau amb les nostres aportacions i suport.