Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El coronavirus i la no indefensió de les víctimes de violència masclista

La convivència continuada amb la parella violenta té conseqüències. Durant aquests dies de confinament, el número de telefonades de dones al servei d'atenció ha augmentat

Les mesures previstes per fer front al l'expansió del coronavirus impliquen el confinament dins la llar, també per a les víctimes de violència masclista. D'aquesta manera, es dona la circumstància que una mesura que ens ha d'ajudar combatre la pandèmia podria tenir a la vegada una conseqüència nefasta: provocar la indefensió de les víctimes de la violència masclista, és a dir, de les dones i els fills i filles aïllats que amb el confinament han de conviure continuadament amb la persona violenta.

La convivència continuada amb la parella violenta té conseqüències. Durant aquests dies de confinament i segons les dades que ens ofereix el servei d'atenció 24 hores, el número de telefonades de dones víctimes ha augmentat i és lleugerament superior al que es va registrar durant les passades festes de Nadal, època en què també hi sol haver un augment de telefonades.

Davant la situació actual, per tant, cal prioritzar l'atenció a aquestes dones que són víctimes de violència per part de la seva parella i tenen por de no tenir a qui demanar ajut. Els hem de recordar que no estan indefenses i que tenen els serveis de l'administració i de la justícia al seu abast.

Els jutjats de violència sobre les dones de Balears estan actius. Si una víctima posa una denuncia davant la Policia Nacional, Local i/o la Guàrdia Civil, les forces de seguretat la tramitaran davant el jutjat responsable de la violència contra les dones i prendran declaració a la víctima. Quan les dones posin la denúncia, si creuen que estan en risc de noves agressions o tenen temor de conviure amb l'agressor, han de sol·licitar una ordre de protecció, que el jutjat tramitarà. De la mateixa manera, també està previst que es puguin tramitar aquelles sol·licituds respecte dels i les menors que puguin estar en perill o en una situació de risc.

Malgrat que les mesures policials i judicials de protecció a les víctimes són essencials, no serien suficients si des de les administracions públiques no garantíssim altres drets a les dones, nins i nines, que es troben en aquesta situació.

El Govern balear ofereix el Servei d'atenció 24 hores al telèfon 971 17 89 89, un servei garanteix el dret a la informació a la víctima i el dret d'estar acompanyada per una persona de la seva confiança quan ha d'anar a la policia, als jutjats i a on faci falta. També comptam amb l'assistència jurídica i psicològica que presten tots els consells insulars, que a més ofereixen l'accés a una casa d'acollida per garantir el dret constitucional a la integritat física, psíquica i moral. I els ajuntaments també compten amb serveis especialitzats per poder donar resposta urgent a les víctimes. Aquests serveis descrits són immediats i tots estan plenament vigents durant el temps que duri l'estat d'alarma.

El sentiment d'indefensió d'una persona víctima de violència masclista es incompatible amb un estat democràtic. Per això, des de l'Institut Balear de la Dona volem fer una crida a totes les persones que tinguin coneixement d'una situació de violència masclista perquè avisin a les forces i cossos de seguretat, amb la certesa que a més de complir amb un deute ciutadà també hauran contribuït a evitar un mal major.

Compartir el artículo

stats