El passat 14 i 15 de novembre es varen celebrar a Palma les Jornades d'estudi. Gabriel Alomar (1873-1941): l'intel·lectual, el periodista i el polític. Una gran ocasió per a tornar posar en valor la figura de Gabriel Alomar, fill il·lustre de Palma i un dels pensadors més influents de la primera meitat del segle XX. Alomar va ser un intel·lectual compromès amb la modernització i regeneració del país i, en aquest procés, l'educació hi tenia un paper essencial. L'educació tenia un doble vessant individual i social, ja que no es tractava només d'educar l'individu sinó que l'escola havia de ser capaç de forjar els futurs ciutadans d'una societat moderna i la ciutat havia de ser responsable de la seva educació. L'Escola esdevé la Catedral d'aquesta Ciutat moderna. "Educar, educar, educar la joventut per a capacitar-la políticament", deia Alomar.

El concepte de Ciutat Educadora va ser creat a Barcelona el 30 de novembre de 1990, sota l'impuls del llavors alcalde Pasqual Maragall i amb una gran empremta de l'intel·lectual mallorquí. En aquesta capital s'hi va firmar la Carta de Ciutats Educadores i Palma hi va ser present. En aquest manifest es reclamava que la ciutat no és un element neutre, sinó el fruit de la seva ciutadania que l'ha construïda al llarg de la història, la continua construint i la projecta cap el futur. La ciutat, la polis grega, és el bres del pensament, la creativitat i els valors. Per tant, si donar exemple en educació és fonamental, la ciutat ha de ser un model permanent per formar, informar i fer pedagogia en tots els àmbits de la vida.

Així, des de la Regidoria d'Educació vos volem convidar a celebrar, conjuntament amb les 493 ciutats que formen part de la xarxa, el Dia Internacional de les Ciutats Educadores (30 de novembre) a les 11 h a la Plaça de Cort, llegirem el manifest d'enguany Escoltar la ciutat per transformar-la. Ens acompanyaran en aquest acte algunes actuacions musicals que demostren el compromís educatiu de la nostra ciutat, Sons de Barri i l'Escola Municipal de Música de Palma.

Sons de Barri és un projecte que neix el 2013 als centres educatius de Son Gotleu i permet una aproximació a la música a infants i famílies que difícilment hi tendrien accés. L'Escola de Música també és un projecte importantíssim de l'àrea que facilita una educació musical que ben segur contribueix a desvetllar sensibilitats artístiques que alimentaran també la sensibilitat cívica. A partir del curs que ve, amb l'inici del projecte Escoles Obertes volem iniciar nous programes oberts cap a altres manifestacions artístiques.

Vull aprofitar aquesta ocasió per compartir amb vosaltres els reptes educatius que ens hem marcat i les línies de treball que estam impulsant per aconseguir-los. Palma ara mateix és la ciutat que més creix en població de tot l'Estat, l'efecte també el trobam a les aules amb una comunitat educativa que augmenta cada dia. En canvi, fa més de deu anys que no es construeix ni un sol centre per a cap etapa educativa. I això no pot continuar així, la Conselleria d'Educació i l'Ajuntament hem d'aconseguir sí o sí tirar endavant els nous centres a Son Ferriol, Son Ferragut, la Femu, Son Gibert... També haurem de demostrar el nostre compromís amb la societat no sols apropant als barris el programa Escoles Obertes, l'Escola d'Adults, les activitats de Palma Educa o els cursos de català, sinó també treballant amb entitats i diferents col·lectius de la ciutat noves propostes educatives. En definitiva, volem reforçar el paper de la ciutat com agent educador a l'estela del pensament d'Alomar.