Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El pressupost pels ajuts de menjador serà suficient?

El 45,8% de les famílies malgrat complir els requisits establerts a la Convocatòria i per tant tenint dret a rebre l'ajut de menjador, quedaren exclosos per manca de pressupost el curs 2018-2019.

COAPA Balears, integrant de la Comissió Avaluadora, va manifestar la seva absoluta disconformitat amb la resolució de l'any passat i va demanar que s'incrementés la quantia de la partida pressupostària per arribar a totes les famílies que en tenien dret i necessitat.

3.270 infants van veure com se'ls denegava l'ajut per manca de pressupost adduint l'eufemisme "denegada per puntuació insuficient": complien els requisits però resulta que la convocatòria funciona com un concurs-oposició: tots els que compleixen requisits de necessitat econòmica són ordenats en una llista i l'ajut només arriba als primers de la llista. La resta, malgrat que el barem els reconeixia com família necessitada, quedaren exclosos perquè els diners que hi posà la Conselleria no hi arribaven.

Enguany, a demanda del Col·lectiu 0-3 i COAPA, la Conselleria ha inclòs a l'alumnat de 1r cicle d'educació infantil com possibles beneficiaris dels ajuts individuals de menjador pel curs 2019-2020. Els menjadors escolars devien el reconeixement del dret a un àpat diari als infants de 0-3 de famílies empobrides. Ens en vam alegrar.

També, a proposta del sector 0-3 i COAPA, amb el suport unànime del Parlament, la Conselleria ha augmentat el pressupost de la convocatòria amb 900.000 € fins arribar als 3,4 milions però sense tenir en compte la demanda de COAPA per augmentar en uns altres 1.036.590 € i així garantir resposta no només a l'augment de sol·licituds sinó també a totes les famílies necessitades.

A dia d'avui, encara no tenim la resolució de la convocatòria quan el curs ja fa dos mesos que ha començat i les famílies no saben a què atenir-se atès que es paga mensualment i per endavant.

Des dels nostres col·lectius estem veritablement preocupats per la més que probable possibilitat de que un any més el pressupost no sigui suficient per donar resposta a les necessitats acreditades de moltes famílies.

No és admissible quan es tracta del dret a un àpat diari a qui el necessita i en moltes ocasions és l'únic àpat complet del dia al què tindrà accés l'infant.

Fa poques setmanes s'ha fet públic l'estudi de FOESSA (Càritas) referit a la situació de la social a les Illes Balears que deixa clar que el 21,3% de la nostra població està sota el llindar de pobresa. I que ha crescut el percentatge de població que viu en la pobresa extrema.

L'anàlisi de Càritas deixa ben clar que a Balears creixen a més velocitat les diferències: cada vegada hi ha més pobres i cada vegada el pobres són més pobres encara que la riquesa global a les Illes Balears ha crescut . L'estudi de Càritas situa a les Illes Balears entre les zones d'Espanya i d'Europa amb taxes de desigualtat més elevades per mor de l'ocupació de molt baixa qualitat dominant a les nostres illes.

El document també evidencia que la taxa de pobresa infantil no ha baixat ni en les èpoques de bonança econòmica. Per què? Perquè tenir fills crea dificultats econòmiques perquè redueix les possibilitats laborals i perquè resulta que les ajudes a les famílies amb fills és pràcticament inexistent. També passa que la reducció d'impostos per tenir fills només beneficia a les rendes mitjanes i mitjanes-altes (els pobres no tenen on desgravar).

Les dades de pobresa infantil a les poblacions més grans de cada illa: Eivissa 18.3%, Formentera 21,1%, Maó 22,7%, Palma 25,2% segons dades de l'INE i l'Agencia Estatal de Administración Tributaria.

Les llars amb infants segueixen patint infra-protecció. Un exemple: L'ajuda per "fill a càrrec" és de poc més de 20€ mensuals. Un altre exemple, el que motiva aquest escrit: el 45,8 % dels infants que tenien reconeguda la necessitat se'ls denega l'ajut per a un àpat diari.

Ni la Conselleria ni nosaltres som culpables directes de les desigualtats vergonyants que empenyoren el present i el futur dels nostres infants. Però sí som responsables d'adoptar mesures, sense demores, que posin remei a les conseqüències inacceptables. L'escola és un dels marcs privilegiats per a la compensació de desigualtats a la infància.

És imprescindible augmentar la dotació de la convocatòria d'ajuts individuals de menjador. Per què? Càritas ha donat la resposta: a casa nostra segueix en augment la pobresa infantil i a més els pobres cada vegada són més pobres.

A més la mateixa convocatòria ja preveu aquest augment de dotació pressupostària al punt primer on diu "en qualsevol cas, aquesta partida es pot incrementar per modificació pressupostària per tal de disposar de més recursos per aquesta finalitat" mitjançant una resolució de modificació de la convocatòria.

La convocatòria també diu: "el servei escolar de menjador és avui dia una prioritat i, per això, és necessari convocar ajuts de menjador..." Donam per suposat que si és una prioritat convocar-los, deu ser també prioritari concedir-los a qui compleixi els requisits.

Per açò, si és necessari, cal que s' amplií ja, amb caràcter urgent, la dotació pressupostària dels ajuts de menjador del 2019-2020 perquè tots els infants que ho necessiten puguin fer un àpat diari a l'escola. I es faci la previsió pressupostària per tal que el curs 2020 - 2021 no torni a succeir.

Compartir el artículo

stats