L'ajuntament de Palma té un superàvit pressupostari de 15 milions d'euros. Toni Noguera, regidor de Cultura i Benestar Social, i Llorenç Carrió, regidor d'Educació i Política Lingüística, comunicaren a les entitats que representen els interessos dels infants, de les famílies i de les treballadores que dedicarien part d'aquest superàvit a la inajornable climatitzac ió de les escoletes. Els darrers anys s'han succeït les denuncies públiques sobretot de les famílies reclamant solucions a la calor excessiva que han de suportar els infants de les escoletes del patronat.

Segons dades de l'Agencia Estatal de Metereologia tot el mes de juliol les temperatures màximes han estat sempre per damunt dels 30º arribant 1/3 dels dies del mes a superar els 35º. Segons la mateixa Agencia el mes d'agost s'ha baixat dels 30º només una dotzena de dies. Tot açò sense comptar la humitat amb el conseqüent increment de la sensació tèrmica.

Tothom està d'acord en qualificar com inadequada aquesta temperatura ambiental dins les escoletes que no tenen mesures de climatització i hi ha una clara consciència col·lectiva del risc per la salut que comporta. La premsa ha informat en algunes ocasions que els alumnes han d'anar en roba interior i el cap mullat per poder suportar l'agressió tèrmica. Tot i així " sudan a cántaros".

Ara, els responsables polítics han comunicat a les entitats del sector 0 3 Assemblea 0 3, Federació d'Associacions de Pares i Mares i a UNICEF el seu compromís de resoldre el problema. Si açò serà o no així ho sabrem ben aviat: el mes de desembre hauran d'estar elaborats els projectes si es vol que el juliol del 2020 no es torn i a reproduir aquesta situació que tant malestar genera i que comporta riscos per la salut dels infants i dels treballadors.

Confiam que a l'estiu del 2020 els infants puguin comptar amb una escolarització en condicions adequades tal com obliga la normativa: el decret 60/2008 que han d'acomplir totes les escoletes estableix en el seu article 9.2.l que "l'edifici de les escoletes ha de comptar amb instal·lacions de climatització". "La manera en què una societat tracta els seus infants és un dels indicadors més fiables per avaluar el grau de cohesió social i d'equitat", diu el mateix decret 60/2008 en el seu preàmbul.

Confiam que aquest curs que comença amb bones intencions ens dugui les solucions que els infants necessiten.