Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Educació 0-3: objectiu de legislatura!

L'Estat de Benestar va suposar la universalització de serveis com la sanitat i l'educació, entre molts d'altres, que tenen un paper clau per definir el benestar i la qualitat de vida de la ciutadania i que marca la divisió entre els països avançats i els que no ho són.

D'aquestes polítiques, les orientades a oferir prestacions per a la infància tenen major pes cada vegada. L'escolarització universal a l'etapa 0-3 n'és un dels principals reptes, però en aquest cas nosaltres en som l'excepció. Sembla que unes bones polítiques dirigides a la infància siguin considerades, en realitat, un luxe, quan més aviat són un dret, una necessitat i un incentiu per a la natalitat i la igualtat entre homes i dones. Així, fins ara, els ajuntaments s'han trobat gairebé sols intentant afrontar la situació.

El Govern espanyol el 2008 impulsà el Pla Educa 3 i pretenia fer passes per universalitzar aquest dret. En aquesta nova legislatura, ens trobam amb una nova promesa de Sánchez i Armengol, que, en campanya, varen quantificar-la amb 160 milions per a Balears. No hi renunciam!

En el cas de Palma, hi ha 11.344 infants, dels quals només 1.048 (9,2%) tenen plaça en les escoles infantils (municipals), i, en canvi, 2.429 places (21,4%) en els centres d'educació infantil (privats). Per tant, amb un 30,7% d'infants escolaritzats, ens trobam molt lluny d'arribar al 37,5% que marcava el document marc impulsat pel Parlament l'anterior legislatura com a quota a assolir el 2021.

L'ajuntament disposa d'onze centres del Patronat Municipal d'Escoles d'Infants. Per aquest mandat tenim l'objectiu de seguir potenciant-lo tant en la millora de les places existents com creant-ne de noves. Per nosaltres, la universalització de l'educació de 0 a 3 anys sí que és essencial tant pel desenvolupament dels nins i nines, com també per a la conciliació familiar i per facilitar la incorporació al mercat laboral dels pares, sobretot de les mares.

En aquesta línia, volem explicar el nostre compromís pels propers anys i no pot ser d'altre que millorar els nostres centres, reforçar la línia educativa, treballar per la inclusió dels infants, més formació pels treballadors, i crear una comissió assessora pedagògica amb la participació de la UIB que pugui pilotar la transició de model educatiu. Millorar les infraestructures és essencial. Així, voldria destacar d'entre les que ja hem fet aquest estiu la intervenció a Can Alonso en què s'ha tengut en compte el potencial educatiu del centre, millorant l'accessibilitat i redefinint els espais.

Sense oblidar el dèficit estructural que patim, la tasca de la regidoria serà també la creació de noves places. El projecte més avançat és el de Son Gibert, del que ja disposam del finançament necessari, i la següent passa serà recuperar els projectes del Pil·larí i Cas Capiscol. Per això, ja estam cercant finançament i demanam la cooperació, decidida, de les altres administracions.

Compartir el artículo

stats