Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les ordenances no són un vestit a mida

A Palma, s'ha posat de moda el metre, la unitat del sistema mètric decimal que mesura la longitud. Ja no s'utilitza l'antiga i típica cinta groga amb la qual padrines i mares prenien les mides, i que encara utilitzen els sastres més prestigiosos per a fer més precisos els vestits. Ara aquesta cinta groga enrotllable s'ha substituït per un aparell làser que permet, tan sols prement un botó, mesurar amb la precisió d'un rellotge suís la distància que li indiquem. El raig de llum vermella no falla.

Amb el mesurador làser en una mà i les ordenances municipals, en l'altra, els inspectors de l'Ajuntament de Palma es passegen mesurant tots i cadascun dels carrers de la nostra ciutat. Per a què? Es pregunten molts. Fàcil. El punt 17.3 de l'ordenança d'Ocupació de la Via Pública diu que els restaurants i cafeteries situats en carrers inferiors a 2,5 metres no hi poden haver taules ni cadires ocupant la via.

Segons informa la premsa, els restaurants Casa Julio i Can Caparrot han deixat de contractar a un total de 6 persones per 21 centímetres. Al carrer de Casa Julio li falten 15 centímetres i al de Can Caparrot, 6 centímetres per a poder treure taules fora i contractar més personal. Com veuen el làser no falla. El que falla és sentit comú.

Els comerços també estem rebent, aquest estiu, la visita d'un inspector que, de nou amb l'ordenança municipal a la mà, s'encarrega de controlar que qualsevol ornament, publicitari o no, que ocupa la via pública sigui retirat immediatament. Els comerciants complim l'ordre. Dit i fet. Cal complir les normes. Però, en fer-ho, des de Pimeco ens preguntem: es mesuren també els metres de via pública que ocupen els manters?

La nostra proposta és que enfront del top manta s'apliquin els mateixos mètodes de control i ordenances que se'ns apliquen a nosaltres; que es mesurin tots i cadascun dels metres que ocupen en la via pública els venedors ambulants il·legals que usen el carrer per a vendre sense tenir llicència per a fer-ho. Ens agradaria que amb ells també s'usi el làser com a jutge. Ni més ni menys. Siguem justos, com el sistema mètric decimal.

I posats a ser justos i tan imparcials com el làser, també ens agradaria que la policia controli i multi a totes aquelles persones que es desplacen en mitjans de transport mecànics -bé siguin bicicletes, monopatins o seagways- a través de carrers per als vianants o, pitjor encara, sobre les voreres. L'ordenança també ho prohibeix.

Les ordenances han de ser complertes per tots. Així ens ho va dir el batle en la nostra última reunió. Estem d'acord. Tots. El contrari és fer vestits a mida i la llei no ho permet.

* Presidente de la Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca, Pimeco

Compartir el artículo

stats