Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Que bé, plou terra!

No, no tenc cap empresa de rentat de cotxes, però resulta que la pols sahariana conté uns minerals alcalins, que compensen l'acidesa del nostre terreny calcari i el fan més fèrtil; sense aquestes aportacions la nostra agricultura aniria encara pitjor.

Ja està clar que les fulles de les plantes no poden respirar tan bé mentre estan cobrtes de pols, però això no dura gaire temps.

Cada any ens cauen, de mitjana, 5'3 grams de pols africana per metre quadrat, és a dir, 5'3 tones per kilòmetre quadrat, i com que l'illa mesura 3.640 km2, cada any rebem prop de 20.000 tones de terra africana.

Balears està a sols 300 kilòmetres de la costa del Magreb, però aquests niguls de pols de vegades arriben tan lluny com les illes britàniques i Califòrnia; els anys de més polseguera cap a ponent resulta que a Nordamèrica hi ha manco caps de fibló (tornados, en diuen ells emprant un mot castellà) perquè la pols forma una mena de dosser que filtra els raigs de sol i l'aigua del Golf de Mèxic no s'encalenteix tant, i així, quan es topa amb l'aire fred del Canadà, el diferencial tèrmic no és tan important i l'aire calent no forada amb tanta força la capa d'aire fred, que es quan es forma el cap de fibló. Per cert, si en voleu veure un de petit, mirau l'aigua de l'escurador quan s'escola pel desaigua.

En resum, ara que ja quasi ningú no estén la roba al terrat perquè s'eixugui, els únics perjudicats són els nostres cotxes. I ara, un suggeriment gratuït per als fabricants i tallers de pintura: perquè no llençau al mercat un acabat marrò saharià? Així no caldria rentar-lo cada vegada!

Compartir el artículo

stats