Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Palma XXI: una força ciutadana

Aquesta passada setmana ha tingut lloc l'assemblea anual de Palma XXI. Després de tres anys, 75 socis i sòcies s'han sumat al projecte de transformar Palma en la ciutat que volem, una ciutat més justa, inclusiva i sostenible. Aquesta missió la compartim amb altres entitats, amb les que configuram una xarxa ciutadana, cada cop més extensa i forta.

Quan un grup de persones que ens trobàvem en el Bar Bosch de manera informal, vàrem començar a pensar a fer alguna cosa per denunciar i canviar la dinàmica negativa que estava prenent Palma, teníem al cap un diagnòstic que més tard vàrem escriure i que s'ha anat confirmant:

"El model econòmic i social actual, ja completament orientat al turisme de masses de tercera generació - turisme que combina els paquets de tur operadors, els creuers i els viatgers que van pel seu compte - està generant a Palma el fenomen conegut com la Síndrome de Venècia, síndrome que descriu com les ciutats neoliberals acaben essent plataformes urbanes al servei exclusivament de multinacionals del turisme i deixant la vida residencial pels estrangers i uns pocs ciutadans que no poden - o no volen- fugir" (del pròleg de La ciutat envaïda. Biografia de Palma, pàg. 10).

Durant aquests tres anys de recorregut de Palma XXI, hem participat en un grapat de debats als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, a través de diferents fórmules com articles, fòrums, estudis, etc. Podem dir que el debat sobre el tema s'ha fet permanent i s'ha generalitzat a tota la població. Però així i tot, la realitat no ha canviat gaire.

L'Ajuntament, a causa de la pressió social, va prohibir el lloguer vacacional a pisos però encara hi ha milers de places il·legals que segueixen funcionant. Es varen congelar les llicències de nous hotels, però encara se n'obren nous amb llicències anteriors a la data de la prohibició. Els creuers creixen en nombre de creueristes. La ciutat segueix amb una alta intensitat turística a molts llocs i molts dies a l'any. L'impacte sobre els comerços i sobre els habitatges segueix generant gentrificació.

Malgrat que les coses segueixen més o menys iguals, volem ser optimistes de cara al futur. Per la demanda col·lectiva d'un grup important d'entitats, l'Ajuntament finalment ha cedit en crear el Consell Municipal de Model de Ciutat, on finalment podrem debatre públicament com ha de ser la ciutat que volem, i sobre què esperam que faci el nostre ajuntament en temes com canvi climàtic, economia, vida laboral, mobilitat, immigració, accés a l'habitatge, patrimoni cultural i arquitectònic, protecció social de les minories, envelliment de la població, etc.

A Palma XXI, mentre ens preocupam de com ha de ser el futur de Palma, no perdem de vista algunes coses del present que no ens deixen indiferents. Estem a punt de publicar l'estudi de la gentrificació al barri de la Llotja i hem començat l'estudi de Pere Garau. Volem deixar clar que en molts barris de Palma, de característiques diferents, s'està donant un procés continu de gentrificació, que respon a una ciutat excessivament mercantilitzada. Per un altre costat, un altre grup de socis i sòcies estem realitzant activitats de coneixement de l'Eixample per poder realitzar propostes de millora dins aquest any.

Els impactes dels megacreuers són cada vegada més visibles i aquest model de turisme sembla consolidar-se malgrat les crítiques que han sorgit. Per fer front a aquesta situació hem creat un grup de treball i hem elaborat un manifest contra els megacreurs que s'ha fet extensiu a una trentena d'entitats. Durant la primera setmana de recollida de firmes més de 30 personalitats del món de la cultura, l'arquitectura, la diplomàcia i el sector privat s'han adherit, i més de 8.000 ciutadans i ciutadanes l'han signat.

Finalment, esmentar els nostres dos projectes "interminables" que expliquen el desenvolupament històric de Ciutat: la Biografia i la Carta Històrica de Palma. Aquests dos projectes avancen al seu ritme. Aquest any publicarem la tercera part de la Biografia i acabarem la segona part de la Carta de Palma.

Esperam que en el futur Palma XXI segueixi col·laborant amb altres entitats, per configurar plegats una força ciutadana perquè Palma sigui una ciutat més amable i més solidària, que estigui orgullosa del seu patrimoni i el cuidi, i que faci del turisme una oportunitat i no un pes insuportable.

Compartir el artículo

stats