Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La nova llei balear de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència

Aquesta setmana ha entrat en vigor la llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de Balears. Aquesta llei actualitza el sistema de protecció de la infància i l'adolescència de les nostres illes arran dels canvis de les lleis estatals, així com els drets i els deures de les persones menors d'edat, incorporant drets nous, i l'interès superior del menor com a criteri rector de les decisions que es puguin prendre en relació amb els menors. Així mateix, aclareix la distribució de competències de les diferents administracions públiques en aquesta matèria.

Ha estat fruit d'un ampli consens, aprovada per unanimitat al nostre Parlament el passat gener. Fa èmfasi en l'obligatorietat de les administracions públiques d'invertir en prevenció del risc, mitjançant el suport a les famílies. A Balears tenim un dels índexs més elevats de menors en centres, d'expedients de protecció, de notificacions per presumptes maltractaments a menors, de denúncies per violència masclista, de delictes protagonitzats per menors i d'altres indicadors preocupants. Això ens obliga amb urgència a posar al centre de les prioritats polítiques la prevenció i a disposar de plans d'infància i adolescència en els àmbits municipal, insular i autonòmic.

La llei dona als ajuntaments més pes en la intervenció comunitària en situacions de risc, amb la finalitat de donar respostes més ràpides i immediates a les situacions que afecten negativament els infants. Estableix sistemes de coordinació mitjançant les comissions locals de risc, en què serveis socials, escola i salut han de treballar estretament a cada poble i barri per poder donar resposta a les necessitats dels infants o joves més vulnerables. També estableix els procediments de protecció infantil, fent èmfasi en les actuacions preventives i reparadores i el suport a les famílies perquè l'infant pugui créixer en el seu entorn familiar, només en el cas extrem que la seva integritat quedi greument compromesa disposa el suport als pares per restablir la convivència com més aviat millor. Únicament en el cas que la separació estigui justificada per la incapacitat o la impossibilitat dels pares d'atendre les necessitats dels seus fills, es pot produir l'acolliment a un altre entorn familiar, prioritàriament la família extensa o, si no és possible, una altra d'externa.

També estableix com s'han d'organitzar les actuacions en matèria de persones menors d'edat infractores, amb una finalitat eminentment educativa i rehabilitadora.

Aquesta llei incorpora novetats importants, com són la necessitat d'innovació, de mediació i d'avaluació del sistema de protecció infantil i la revisió dels sistemes d'accés dels professionals al sistema públic d'aquest sector per garantir la seva especialització.

Aquesta nova llei, sens dubte, ajudarà a situar la infància i l'adolescència al centre de les prioritats en les polítiques públiques a la nostra comunitat. Estam d'enhorabona.

Compartir el artículo

stats