Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Bernat Jofre

Catalunya: aturar les onades

Auna velocitat possiblement massa elevada, les darreres setmanes estan ocorrent a Espanya fets que mereixerien una reflexió important. I, sobretot, temps per a una decisió encertada. Després de que diversos presos catalans acusats per sedició hagin estat elegits parlamentaris a Madrid, els moviments s'han accelerat a la política nacional. D'entrada, el Suprem ha mantingut amb vehemència que l'acusació del jutge Llarena és arma jurídica suficient per defensar la nul·litat dels recentment elegits parlamentaris. Però que la potestat correspon a la Mesa de la Cambra i no al poder Judicial. La nova presidenta del Congrés accedit de mala gana al prec. No obstant, la sensació de provisionalitat sura: la Cambra ha suspès els afectats. Però si no entreguen l'acta, passen a ser "Diputados suspendidos", paraules textuals de Batet.

La sensació és que tenim uns polítics més preocupats en anul·lar políticament els nous electes que no per establir ponts amb ells. Classe política que ha demostrat no conèixer les sentències del Tribunal Constitucional sobre els diferents tipus d'acataments possibles de la Constitució que es poden donar a Espanya. Amb més de trenta anys de jurisprudència, per cert.

La mateixa judicatura que és ben conscient actuar amb un eurodiputat electe com Junqueras serà molt difícil. Una cosa és la Mesa de les Corts, i una altra ben diferent la de Brussel·les. Endemés, l'imatge internacional que donaria Espanya davant el món també pesa. Amb un parlamentari europeu elegit democràticament, essent posseïdor d'acta i entre reixes. La qual cosa ens podria dur a la potent imatge d'un llaç groc cobrint un escó buit a l'edifici Louise Weiss d'Estrasburg. En definitiva, pareix que amb Catalunya s'estiguin fent retxes a la mar. Possiblement algú té l'esperança de que en un moment determinat, s'aturin les onades.

Compartir el artículo

stats