Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pacte de País per un bon finançament

A finals del 2017 una dotzena d'entitats representatives de la societat civil illenca decidírem posar en marxa la campanya "Uneix-te per un bon finançament!" conscients que l'infrafinançament que patim al nostre petit país és un dels problemes més greus de la nostra societat.

Infrafinançament que és la causa més important de l'endeutament de la comunitat autònoma, que s'aproxima als 9.000 milions d'euros. El fet que som la segona comunitat autònoma a l'hora d'aportar al sistema i la novena per rebre'n el retorn i que som a la cua en el capítol d'inversions als pressuposts de l'Estat. Tot això fa molt difícil cobrir les mínimes necessitats de la ciutadania, molt especialment en allò que fa referència a educació, sanitat i serveis socials.

Però si afegim la urgent necessitat que té la nostra comunitat per millorar el nostre model econòmic, canviar el model energètic, cobrir de forma eficient el transport públic, afrontar el greu problema de l'habitatge, protegir el nostre medi ambient, per posar tan sols algunes de les necessitats del futur immediat, la situació es fa absolutament insostenible. El nostre finançament és un tap a un desenvolupament just i sostenible de la nostra comunitat i limita escandalosament el nostre dret constitucional a l'autogovern.

Per tot això vàrem posar en marxa aquesta campanya que començàrem amb un acte a Inca a principis del 2018 i que ara el grup promotor de la mateixa ha decidit paralitzar fins després de les eleccions. Així mateix hem aprofitat per fer-ne un primer balanç que té aspectes positius com la celebració de distints actes a molts de pobles i ciutats, el desplegament de pancartes, l'impuls d'una campanya de sensibilització a través de xarxes socials i mitjans de comunicació i sobretot aconseguir l'adhesió al Manifest fundacional de més de quaranta ajuntaments, consells i entitats socials i ciutadanes.

Sense cap mena de dubte aquesta campanya, a l'igual que altres iniciatives, han contribuït a incrementar el nivell de consciència de la ciutadania en general sobre aquest greu problema. No hi ha dubte que el sentiment ciutadà, les moltes aparicions als mitjans de comunicació, les múltiples declaracions individuals i col·lectives han canviat substancialment en relació a tan sols una dècada anterior. Però no podem ignorar que la consecució dels objectius desitjats és encara molt minsa. No s'ha aconseguit el nivell de mobilització que es pensava quan començà la campanya i sobretot les reivindicacions sobre un bon finançament continuen ignorades per les autoritats estatals.

És cert que el Parlament espanyol ha aprovat una part del REIB que contempla el suport tant al transport de persones com el de mercaderies. Un fons d'insularitat i incorpora un nou eix, destinat a donar suport a les mesures necessàries per implementar un ambiciós Pla de Transició energètica.

La constitució d'una comissió mixta entre l'Estat i Balears que s'hauria de convertir en un instrument de negociació bilateral, per concretar anualment les quantitats a aportar, és, segons la meva modesta opinió un element essencial. Però les mesures fiscals del REIB s'hauran d'aprovar per llei i això pressuposa que hauran d'esperar el pròxim Parlament elegit després del 28 d'abril.

Així i tot el gruix de les reivindicacions per un bon finançament continuen pendents. Per la qual cosa podem deduir que sense una potent unitat ciutadana i política no aconseguirem arrabassar a l'Estat aquesta imprescindible reivindicació, que per una altra part necessitem com l'aire que respirem, per garantir un autogovern capaç de respondre a les necessitats de la ciutadania.

Per això des del grup promotor de la campanya "Per un bon finançament" proposem la signatura a les organitzacions representatives de la societat civil i a tots els partits polítics d'un pacte de país per un bon finançament, que aconsegueixi a la legislatura vinent situar al ben mig de l'agenda política estatal la solució als problemes d'infrafinançament que patim a les Illes i a molts d'altres territoris de l'Estat.

Des del grup promotor proposem que aquest pacte incorpori les següents mesures:

1.- Garantir el total desenvolupament del REIB i l'aprovació pel Congrés de Diputats del paquet de mesures fiscals.

2.- Exigir la negociació, sense més dilacions, d'un nou model de finançament just que asseguri el principi d'ordinalitat i l'increment de la capacitat recaptatòria per part de les comunitats autònomes.

3.- Aconseguir un increment progressiu del capítol d'inversions dels pressuposts de l'Estat.

4.- Complimentar, per part de l'Estat, el pagament de les inversions estatutàries encara pendents.

5.- La coresponsabilitat de l'Estat amb el deute autonòmic.

6.- La cogestió aeroportuària.

7.- La immediata derogació de la llei Montoro que està ofegant els nostres municipis.

L'objectiu immediat d'aquest pacte seria constituir una mesa representativa de les institucions, els partits polítics i les organitzacions de la societat civil per coordinar la lluita per la consecució d'aquests objectius.

Compartir el artículo

stats