De què es queixen les dones? Abans sí que estàvem malament! Ara, de què es queixen? És que ja no se us pot dir res. N'estàs segura d'això que dius? No tots els homes són masclistes. Una vaga feminista el 8 de març... Es queixen per vici? No, es queixen per cridar l'atenció. Són unes exagerades. La igualtat és una realitat, no? O no és així?

Dels darrers Jocs Olímpics, les dones de l'equip espanyol van tornar a casa amb més medalles que els homes. Per segon any consecutiu. Però, segons la llei estatal de l'esport, les dones no poden ser esportistes professionals. Les Kellys, estoiques, berenen 'ibuprofenos' per poder netejar hotels per sous de misèria. A les Balears, les dones cobren, de mitjana, un 20,9% menys que els homes. Les nostres carreres professionals (i prestacions per atur i jubilació) es veuen afectades per haver de triar entre la vida personal i la laboral. L'any 2018, de fet, només l'1,5% de les baixes de maternitat van ser sol·licitades per homes i es calcula que les dones invertim 4h més que els homes en les tasques reproductives. No remunerades, per cert, o assumides per dones migrades amb sous mínims, reproduint la 'cadena de les cures' del Sud al Nord global. Tot en un sistema de lleis d'estrangeria, racisme i violència institucional.

I a les nits? Caminau pel carrer amb por? Les dones sí. De fet, més de 53% de les europees deixam de fer coses per por a patir una agressió masclista o LTBIfòbica. A nosaltres se'ns ensenya a evitar els carrers foscos o a avisar que 'hem-arribat-bé'. I no hem d'oblidar que el 80% de la violència masclista la patim a casa nostra o amb qui tenim una relació de confiança. De fet, des que hi ha dades, el 53% de les persones assassinades a l'Estat han estat dones a mans de les seves parelles o exparelles. Des del 2010, feminicidio.net ha registrat 1.003 feminicidis a l'Estat. Des de la violació en grup de la Manada al Sanfermin de 2016 s'han comptabilitzat 95 violacions múltiples.

Els motius excedeixen el miler. I s'hi podrien afegir la taxa rosa, el 'mansplaining', el binarisme de gènere, la justícia masclista, els sostres de cristall, la destrucció i privatització de recursos naturals, i un llarg etcètera. D'això ens queixam. D'un sistema capitalista, racista, patriarcal i depredador que engoleix persones i recursos naturals sense sentit ni seny. Per això els feminismes són el millor bastió democràtic, ecologista, d'igualtat i de llibertats. Per això avui feim vaga feminista. I per tot això i més no farem cap passa enrere.

* Membre del Moviment Feminista de Mallorca