Cada dia creix la sensibilitat social envers la cura del medi ambient. L'activitat humana exerceix una pressió sobre els recursos naturals i el territori que ja ningú gosa negar. Veïns, organitzacions socials i empresarials, i administracions ens hem d'implicar de forma clara, valenta i ràpida, per a revertir la deriva destructiva d'un model econòmic i polític que ha usat el medi ambient com a recurs per a explotar en benefici propi.

És evident, però, que arreu del món es visibilitzen cada vegada més col·lectius i iniciatives per a denunciar la degradació del planeta o els efectes del canvi climàtic, com també per a fomentar bones pràctiques més sostenibles i reparadores del medi natural.

I, és clar, els residus són un dels àmbits de treball cabdals dins aquesta equació per a un futur habitable. Mentre les indústries dominants imposen la dinàmica de comprar, usar i tirar, les alternatives treuen el cap amb veu contundent.

I Palma no n'és aliena; tot el contrari, som un municipi que comença a ser referent en bones pràctiques en termes de residus. I les dades de 2018 ho demostren empíricament. Hem tancat l'any amb un 25% de recollida selectiva; 1 de cada 4 tones de residus es reciclen a Palma. Efectivament no ens hem d'aturar aquí, hem de seguir creixent amb reciclatge, però hem de pensar que el 2015 érem en un 15%. Per tant, hem incrementat 10 punts en poc més de dos anys. Un èxit que ens ha de donar empenta per a continuar sense baixar el ritme.

I com ho anam aconseguint? Diria que la peça clau és l'aliança entre la ciutadania i l'Administració. Tenir un objectiu comú ens fa implacables. Des de l'ajuntament hem impulsat polítiques actives per a fomentar el reciclatge i la bona gestió de residus. Facilitar a la gent i a les empreses la recollida selectiva ha estat un objectiu prioritari, i els bons resultats ho demostren. La implicació social ha estat clara i entusiasta.

El primer exemple, amb els nous contenidors; tothom té més a prop un contenidor de vidre, envasos o paper i, per tant, més gent els usa. El 2018 hem recollit un 37% més de vidre que el 2015. Un segon exemple n'és la recollida selectiva mòbil i el porta a porta als comerços del centre, on tenim un 70% de reciclatge, un cas claríssim d'èxit (referent de moltes ciutats a nivell europeu que venen a Palma a conèixer la nostra experiència innovadora). Un tercer exemple de bons resultats en reciclatge és el nou parc verd de Son Castelló -el 2018 s'hi ha recollit un 1.330% més de residus que fa tres anys; més de 300 persones al dia usen aquesta instal·lació-. L'afluència de gent al parc verd mostra que si facilitam a la gent que tiri bé els residus aquesta respon positivament. I un darrer exemple, la implantació de la matèria orgànica a sis barris; amb sols un mes, 2.000 habitatges deixen els residus de menjar al nou contenidor marró de la ciutat. Aquí, quatre exemples de com, amb la cooperació entre ajuntament i ciutadania, feim de Palma una ciutat més verda i sostenible.

Entre les fites per a 2019, hem de continuar el desplegament de la recollida de matèria orgànica, incorporant-hi nous barris, i també les accions de prevenció i reducció de residus. La recollida selectiva augmenta més el rebuig, però el nostre objectiu és reduir la producció de residus, per això feim un pla de prevenció i iniciatives concretes, com les iniciatives pioneres d'alliberar Palma de bosses de plàstic d'un sol ús o implantar tassons reutilitzables per Sant Sebastià.

A més de la responsabilitat ambiental, ara tenim una llei de residus capdavantera a nivell mundial, que ens marca fites valentes per a capgirar la dinàmica depredadora dels recursos naturals i facilitar models més sostenibles. Palma ja té les eines per a ser una ciutat moderna, sostenible i implicada en la cura del medi ambient. Ja hem posat en marxa les eRRes: Repensar, Redissenyar, Reduir, Reutilitzar, aRreglar, Reciclar, Recuperar.

Vull agrair a tots els sectors socials, les famílies, les empreses, els centres educatius, les entitats... que hi han col·laborat i han fet realitat aquestes xifres tan positives. I gràcies també al personal d'EMAYA, que diàriament treballa per a seguir-les millorant. Que no quedi ningú enrere!