Em sent menyspreat, humiliat, per l'actitud d'alguns metges aspirants a servidors públics de les Illes Balears que, el dia del primer examen de l'oposició, aplaudiren la preponderància de la llengua castellana en els exàmens. Només des de l'elitisme, la prepotència i, fins i tot, la mala educació d'unes persones amb elevada formació acadèmica, es pot reaccionar d'aquesta manera contra la llengua pròpia d'aquesta terra i exclusivament a favor del castellà.

Un opositor pot triar en quin dels dos idiomes oficials de les Illes Balears vol desenvolupar les proves selectives, però és la primera vegada -que en tengui constància- que s'assenyala amb el dit les persones que trien la llengua catalana. En cap altre col·lectiu de personal empleat públic s'ha produït aquesta vexació lingüística.

I en aquesta matèria, també podem jutjar els fets i les paraules de l'Ib-salut i del Govern, com a promotors d'aquesta actitud vexatòria cap a les persones que feim servir la llengua de les Balears. Perquè queda ben palès que el Decret de coneixement del català a la sanitat pública eximeix el personal sanitari de l'Ib-salut de conèixer el català. De fet, l'Ib-salut va repartir, per defecte, la versió castellana entre els aspirants a una plaça fixa de metge o metgessa a la sanitat pública de les Illes Balears.

Una actitud també promoguda pels sindicats presents a la Mesa sectorial de Sanitat, que sempre s'han enfrontat a la normalització lingüística en l'àmbit de la sanitat pública, tot plegant-se als interessos corporatius, classistes i elitistes d'una part del col·lectiu sanitari (el de metges i metgesses) que actua com un lobby de pressió per a satisfer els seus interessos propis.

En matèria de promoure la llengua catalana en l'àmbit de la sanitat pública, el Govern de les Illes Balears ha suspès aquestes oposicions. Aquests tres anys i mig no les han preparades prou.

* Secretari general de l'STEI Intersindical