Qui té embarrancada l'equitat pels infants 0-3 en aquesta comunitat? Resulta que a Balears les escoletes són més cares que la universitat. I a més no hi ha ajudes pels infants 0-3.

La matrícula i les quotes mensuals que les famílies han de pagar per tenir un infant matriculat a una escoleta pugen uns 2.000 € anuals per als infants d'1 a 2 anys a les escoletes públiques.

Si es tracta d'un nadó el cost per a la família sol pujar entre un 10 i un 20 % més.

Aquests preus són sempre que hi assisteixi l'horari més reduït permès, sense incloure servei de menjador ni escola matinera, ni anar a recollir-lo més tard. Es tracta de preu bàsic.

I en canvi estudiar per mestre a la Universitat de les Illes Balears costa a la família o al propi estudiant al voltant de 1.000€ el primer any. Sí, l'estudiant de magisteri ha de pagar la meitat que si tingués un any o dos i anés a escoleta.

També estudiar enginyeria puja a 1.157 euros gairebé un 50 % menys que anar a escoleta. I estudiar medicina a la UIB costa menys de 1.300 anuals, un 40 % menys assistir a la universitat pública que a una escoleta pública.

Per què? Potser és més alt el cost real d'una escoleta? No!, què va ! El cost d'un estudiant universitari és molt més alt que el cost d'un infant d'escoleta.

El cost d'escoleta d'un infant de 2 anys ronda els 3.000€ anuals, sempre referint-nos a cost bàsic sense incloure menjador, ni altres serveis educatius com escola matinera. El cost real mínim d'un infant d'1 any es pot situar al voltant del 4.000€ anuals i d'aquest cost recau en les famílies al voltant del 50%.

I quin és el cost real d'un estudiant universitari? Si feim cas de les informacions del Govern a la seva web resulta que un estudiant de magisteri té un cost real d'uns 6.500€, un estudiant d' Enginyeria passa dels 7.500 € de cost real i un estudiant de medicina té un cost real que passa dels 8.500€.

Si el cost d'un estudiant universitari és més elevat, per què surt més car tenir un fill alumne d'una escoleta que tenir-lo estudiant a la universitat?

Senzillament perquè el Govern subvenciona en un 85% el cost d'un universitari mentre que l'aportació del Govern per cada infant d'escoleta suposa un màxim entre el 6,5 i el 10% segons es tracti del grup d' 1 o de 2 anys (darrera convocatòria feta el 4 d'octubre de 2018).

Dit d'una altra manera: l'administració aporta a la UIB uns 5.500 € per a cada estudiant de magisteri i d'enginyeria. Per cada estudiant de medicina aporta més de 7.000€ anuals. Mentre que per cada alumne d'1-3 els centres públics de les Balears reben entre 200 i 300 euros del Govern.

S'ha de dir que ens alegra que els estudiants universitaris rebin tant de suport i de manera universal perquè el reben tant els estudiants de famílies opulentes com les famílies amb rendes més baixes. Sobretot ens alegra molt que els estudiants amb rendes mitges i baixes puguin accedir des de fa anys a un sistema de beques generalitzat.

No és així per a l'alumnat de 0-3. Tothom sap que a Balears no hi ha cap convocatòria d'ajudes a la que s'hi puguin acollir tot l'alumnat ni tan sols els que viuen sota el llindar de la pobresa. Ni per escolaritzar ni per a menjador escolar.

Indigna que els infants més petits de les famílies amb rendes més baixes no puguin accedir als serveis educatius públics ni privats. Indigna que l'administració no garanteixi el dret a l'educació dels més petits quedant hipotecat el seu desenvolupament personal i malmès l'equilibri social.

Per què encara hem de discutir sobre l'equitat pels infants 0-3? Qui ho té embarrancat en aquesta comunitat?