Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un xut precipitat

Era el darrer minut de a pròrroga, estaven empatats amb al rival més directe. L´interior esquerra davanter havia travelat i caigut, i es reincorporava a defensar el seu camp, on tot l´equip contrari estava assetjant la seva porteria. Amb això, un refús desesperat d´un defensa envià la pilota cap a ell; estava dins del seu camp, per tant no hi podia haver fora de joc. Partí de quatres cap a la porteria contrària, tot el cap va esclatà en un clamor, el gol era segur! A més, seria el seu primer de la temporada, l´adrenalina li brunzia dins les orelles.

Quan estava a l´altura de la línia mitja no pogué pus i envergà una potada amb tota l´ànima al cuiro, que sortí volant en una paràbola perfecta cap al portal enemic.

Però el porter contrari tengué prou temps com per prendre posició i emparà la pilota amb el pit sense problema, la va fer botar una vegada i la tornà al nigul de jugadors que tornava al galop, cap al company que més desmarcat estava.

Es va produir un silenci glacial. Gerard Deulofeu havia xutat massa prest!

Com el Govern de la Generalitat ara fa un any, i és que segurament cap dels membres del Govern havia llegit La matemàtica de la història d´un atre Deulofeu, Alexandre, un apotecfari gironí (1903-1978) que va estudiar l´evoulució de tots els imperis dels quals es coneix la Història, la va representar gràficament i va constatar que tots, tots, seguien el mateix patró: una primera expansió, una crisi seguida d´un rebot i una segona època d´esplendor, que es va apagant poc a poc fins a la seva desintegració. Tots ells tenen una duració mitjana de 550 anys i així, tot i que ho va publicar devers 1950, va anunciar la desintegració dels imperis anglès i francès, i que Alemanya, aleshores un camp de runes, a final del segle XX seria la locomotora d´Europa. Es va errar dos anys en la desfeta de l´imperi moscovita, que ell havia anunciat per 1991 i de fet va començar el 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín, però és que ell no havia tingut en compte l´acceleració de la Història, que ara creix de manera exponencial gràcies als mòbils.

En temps de l´Imperi Romà, si els bàrbars creuaven el Rhin, passaven dues setmanes fins que la notícia arribés a Roma, mentre que ara, pocs minuts després que la policia començàs a repartir bastonades el primer d´octubre de l´any passat ja arribaven les imatges per tot el món.

En qualsevol cas, Deulofeu va calcular que l´Imperi Castellà s´esfondraria el 2029, pot ser que abans, però ara mateix encara és massa prest... per això dic que el Govern de Catalunya ha xutat massa prest i encara no hem assolit la independència, que és tanmateix inevitable, per molts de bots que faci Castella, i és que és molt bona conquerint -sobre tot si els seus soldats tenen arcabussos i espases d´acer i els altres, arcs i fletxes- però no sap descolonitzar de manera negociada, com va veure al segle XIX, que va perdre tot l´imperi per mor de la seva arrogància; fins i tot Valerà Weyler.

Compartir el artículo

stats