Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Miquel Àngel Lladó Ribas

Pel reconeixement de les dones, contra la violència masclista

El passat 15 d'octubre se celebrà, un any més, el Dia de les Escriptores, una data que tracta de posar de relleu quelcom tan obvi com que han existit i existeixen dones que escriuen, només que per poder-ho fer han hagut de suportar sovint la ignorància i el menyspreu tant dels seus companys masculins com de la crítica literària a l'ús, en tots els seus vessants i facetes. La iniciativa sorgí l'any 2016 de la mà de la Biblioteca Nacional d'Espanya (BNE), l'associació Clásicas y Modernas i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries. De llavors ençà nombroses biblioteques i centres culturals s'han afegit a la celebració, l'objectiu de la qual no és altra que compensar la discriminació històrica de les dones en la literatura.

La Biblioteca Pública de Palma no ha volgut romandre aliena a l'efemèride i ha duit a terme, per tercer any consecutiu, un senzill acte de reconeixement a aquestes dones injustament silenciades. Enguany la nòmina de literates proposades per la BNE era prou atractiva: Teresa de Jesús, Rosalía de Castro, Aurora Bertrana, María Zambrano, Ana María Matute, Alejandra Pizarnik o Maria Mercè Marçal, entre d'altres, formaven part d'un elenc que res tenia a envejar al dels seus coetanis masculins. El lema escollit, per la seva banda, era Rebels i transgressores, tot en un intent d'expressar " la necesidad de rebelarse contra la sumisión intelectual y la denuncia por el hecho de ser consideradas ciudadanas de segunda categoría", en paraules de la comissària de l'esdeveniment, la periodista i escriptora Joana Bonet. D'aquesta manera, l'hemeroteca de Can Salas s'anà omplint de mots, fragments, poemes?, llegits amb veu ferma i solidària per persones -dones, majoritàriament- que volgueren recordar com sentien i pensaven aquestes escriptores, quins eren els seus anhels, quina mena d'obstacles hagueren de salvar per ser reconegudes en la seva vàlua i sensibilitat.

No ho tengueren fàcil, evidentment. Foren molts els pals a les rodes, els menyspreus envers la seva condició, els silencis intencionats? Si fa no fa, els mateixos que encara ara impedeixen a moltes dones desenvolupar-se com a tals: n'hi ha prou amb observar l'esgarrifosa i tossuda estadística de les víctimes de la violència de gènere, la qual, en el que duim d'any, ja ha assolit la xifra de quaranta feminicidis, comptant els tres menors assassinats pels seus pares en el context d'aquestes inexplicables agressions. No es tracta d'un detall menor, sinó més aviat de la malaltissa i perversa obsessió d'uns homes que, posseïts per un odi irracional i misogin, ataquen les seves parelles pel flanc més vulnerable, tot infringint-les un dolor tan cruel com irreversible.

Homes per la Igualtat - Mallorca vol testimoniar el seu dol social per tant d'horror i despropòsit contra les dones. I ho farem, un any més, convocant la ciutadania de Mallorca a la IX Roda d'Homes contra la Violència Masclista, que tendrà lloc el proper dimarts 23 d'octubre a les 20 hores a la plaça d'Espanya de Palma. Es tracta d'un senzill acte on els homes volem expressar el nostre rebuig a tot tipus d'agressions sexistes, d'una banda, i mnifestar el nostre compromís ineludible a favor de la igualtat de drets entre homes i dones, de l'altra. Aïllar els agressors, denunciar tota casta de comportaments masclistes i protegir integralment les víctimes són els grans reptes que segueixen pendents si volem eradicar d'una vegada per totes aquesta xacra social. No és una tasca senzilla: ens ho recorden, entre d'altres, les escriptores rebels i transgressores que han conformat la nòmina de dones literates d'enguany, però també les protagonistes d'una violència que, any rere any, conformen un epitafi lúgubre i funest al qual mai de mai ens hauríem d'acostumar.

* President d´Homes per la Igualtat - Mallorca

Compartir el artículo

stats