Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Blaquerna, sense N...

...és un palau, avui prou atrotinat, on tenien la residència els emperadors de Bizanci. Quan els turcs varen conquerir Constantinople el 1453, posaren la seu del govern a Topkapi -la punta del canó- per deixar clar que la seva vocació era expandir-se per les Set Mars, com varen poder comprovar, ben a desgrat seu, a Sóller, Pollença, Andratx i tants altres llocs de les nostres costes al turbulent segle XVI.

Al turó de Blaquerna hi ha el segon temple més important de la ciutat, després de Santa Sofia, dedicat a Santa Maria, i aquest devia ser el que imaginava Ramon Llull quan escrigué la seva novel·la, al títol de la qual algun copista li va afegir la N amb la qual la coneixem ara.

Curiosament, setze anys després d'escrita, la realitat va imitar la fantasia quan Sant Pere Celestí (1215-1296) va fer exactament el mateix que el Blanquerna que es va inventar Llull: era ermità, el feren papa com Celestí V, i al pocs mesos renuncià a la tiara i se'n tornà a la seva cel·la a la muntanya.

Ramon Llull es deia a ell mateix "foll d'amor", i a Mallorca hi ha una colla de folls de "desesperat amor per aquesta nostra pobra, bruta, trista, disortada terra" (Espriu, més o manco) que fundaren el Grup Blanquerna l'any 1985; entre ells hi havia personatges de la talla de Climent Garau, Josep Magrinyà, Francesca Bosch, Damià Pons i d'altres, un think tank o bressol d'idees per defensar la supervivència i reforçament de la nostra identitat.

Per moltes persones, de totes les paraules que acaben en -TAT, sols una té sentit: la rendibiliTAT. Resulta, emperò, que afirmant la seva personaliTAT, identiTAT, nacionaliTAT i digniTAT, un poble es respecta i es fa respectar pels poders centrals que, altrament, el sucaran com una llimona, que és exactament el que ens està passant, a costa de la nostra rendibiliTAT.

Els dissabte i diumenge 27 i 28 d'aquest mes d'octubre el Grup Blanquerna celebrarem el 31è seminari a Ca'n Picafort, amb 26 ponents que desenvoluparan diferents eixos: jovent, llengua, municipalisme, feminisme, llibertats i país.

Els interessats en saber-ne més podeu entrar a la pàgina web www.grupblanquerna.cat.

Sabem que tota persona que hi vagi eixamplarà la seva visió del nostre poble, incorporarà més munició dialèctica al seu sarró per defensar-lo i en acabar, com diu Costa i Llobera "torna(rà) a son niu més àguila".

Compartir el artículo

stats