Arribada fins aquí, la comunitat educativa que des de fa un any treballa i reclama un Pacte per l´Equitat dels infants 0-3 de les Illes Balears, confiam en l´aprovació imminent de les Mesures Urgents presentades al Parlament per als Pressupostos del 2019.

Perquè com diu Save the Children al seu informe, Il·luminant el futur: invertir en educació és lluitar contra la probresa infantil: "per a una societat democràtica i moderna és políticament correcte posar l´equitat com a element prioritari del seu sistema educatiu".

Cal garantir que l´oferta educativa del 0-3 anys sigui accessible a totes les famílies. No és admissible que quedin exclosos infants per raons econòmiques fins i tot de les escoletes públiques. L´educació és una necessitat i un dret reconegut per tota la normativa internacional.

El nou Govern d´Espanya ha creat l´Alto Comisionado para la Lucha contra la Pobreza infantil i l´equitat a l´educació. Aquest òrgan del Gobierno és el responsable d´impulsar les mesures necessàries per l´equitat.

El Parlament de les Illes va crear la Comissió Tècnica 0-3 per a l´elaboració del Document Marc per a un Pla 0-3. Perquè ara ja és ben sabut que és en les edats primerenques on s´assenten les bases de l´Equitat.

Com avanç d´aquest Document Marc s´han elaborat de manera prioritària les mesures urgents per a l´equitat AL 0-3 en les quals, després de recollir i analitzar les dades es considera d´urgència per aplicar de manera immediata:

-Incloure dins la convocatòria per ajuts individuals de menjador a l´alumnat de 0-3 perquè els infants més petits necessiten tenir un panxó diari garantit igual que la resta d´infants i joves de les Illes.

- Compensar als ajuntaments i Consells les ajudes o bonificacions que concedeixen per a l´escolarització dels infants de les famílies en dificultats econòmiques a les escoletes.

-Augmentar els professionals dels Equips d´Atenció primerenca (EAPs) per oferir l´atenció necessària al nombre creixent d´infants amb necessitats especials.

- Posar en marxa des de ja la creació de 1000 places públiques en un termini màxim de 4 anys i preferentment en aquelles zones amb una oferta escolar inferior al 35,5% perquè cap infant de 0-3 de les Illes quedi exclòs, especialment els d´aquelles famílies en dificultats.

I perquè la comanda d´aquesta tasca per donar resposta a les necessitats ve des del Parlament i perquè són urgències que són evidents i ben visibles, confiam que s´aprovin en els propers pressupostos fent així un gest de coherència política, social i comunitària.

Molts d´infants de les Illes Balears i les seves famílies ho agrairan pel que aportarà al seu present en benestar i en garantia dels seus drets. I la nostra societat del futur més proper trobarà els guanys de la millor inversió que es pot fer per a la millora social, perquè invertir en educació i en primera infància des de l´equitat és invertir en un futur més just.