Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Falsos autònoms contractats per empresaris falsos

Segons les darreres dades d´afiliació a la Seguretat Social a Balears -publicades per l´Observatori del Treball- corresponents al mes d´agost, el règim d´autònoms suma 96.759 persones afiliades, cosa que representa el 16,8% del total de l´ocupació registrada. Amb dades del ministeri de Treball a 30 de juny, 56.522 d´aquests autònoms de les illes són persones físiques (no estan integrats en societats, cooperatives ni són col·laboradors familiars). D´aquests 56.522, un 26,1% (14.765) tenen una antiguitat inferior a l´any i el 56,7% (32.055) no arriben als 5 anys d´antiguitat. I 41.506 no tenen assalariats.

Dins aquestes dades hi ha el fals autònom o autònom forçat, figura que s´ha estès en els darrers anys en el mercat laboral. I, en tot això, cal apuntar la responsabilitat que té l´empresari que contracta en aquestes condicions aquests treballadors. Perquè un no es fa fals autònom per conveniència sinó per necessitat i per imposició del contractant. També hauríem de fer extensiva aquesta responsabilitat a les gestories laborals que assessoren les empreses en aquest sentit.

Molts dels que hem treballat a l´empresa privada coneixem aquesta figura, que no és nova sinó que fa molts anys que s´estila a les empreses, però que des de la darrera crisi econòmica ha fet que proliferi en el mercat laboral, i assoleixi unes xifres alarmants. Per això dic que els empresaris que contracten aquests falsos autònoms que haurien de ser personal assalariat per compte aliena, són empresaris falsos, en l´accepció que significa que fa coses enganyoses, que afecta sentiments, qualitats, etc., que no té en realitat.

El cas més actual (i que en alguns territoris està en litigi) és els cas dels repartidors de plataformes com Deliveroo i Glovo, on molts dels seus treballadors i treballadores denuncien l´explotació i qüestionen que la relació sigui de treballador autònom. Sempre que es parla en l´àmbit laboral de la qualificació, aquesta només es referencia respecte a les persones contractades. Però també cal referenciar aquesta qualificació a la classe empresarial i les seves gestories, per poder sentenciar que els empresaris que contracten amb aquest frau de llei són de poca qualificació empresarial.

Perquè contractar falsos autònoms quan haurien de ser contractes laborals segons la normativa laboral bàsica, és un frau no només laboral sinó també social, ja que afecta -entre d´altres- la caixa de la Seguretat Social, que és la que es fa càrrec de prestacions i de pensions com la de jubilació.

Compartir el artículo

stats